Tablókiállítás az Iskola a határon írójáról

Tablókiállítás az Iskola a határon írójáról

- 2022. május 11. 6:12

A 110 éve született Ottlik Géza emléke előtt tiszteleg az életpályáját feldolgozó, fotókkal illusztrált tablókiállítással hétfőtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

A kiállítás két hónapig Budapesten, az MMA Bajza utcai irodaépülete körül, valamint május 15-től Kolozsváron, a Bánffy Palota fedett udvarán lesz látható, közölte az MMA. A 15 tabló az író életét követi végig a gyerekkortól az elmúlásig, és közben több fontos idézet olvasható Ottlik Gézától. Mint a közleményben írják, Ottlik Géza Iskola a határon (1959) című regényét a mai napig a század egyik legjelentősebb magyar szépirodalmi alkotásaként tartják számon. A művet több mint egy évtizeddel a megjelenése után fedezte fel igazán az irodalmi közélet és a közönség, kortárs írók és olvasók kultuszkönyve lett az 1970-es években. Az önéletrajzi vonatkozású történet a kiskamaszok belső, lelki történésein keresztül a Kádár-kori értelmiség számára nagyon is aktuális, behódolás vagy ellenállás dilemmáját feszegeti.

A közlemény szerint Ottlik e művével az 1970-es évek közepén fellépett ifjú írónemzedék ünnepelt írójává vált. Az elismerés nem csupán a regénynek, illetve a nyugatos (Kosztolányi, Márai) irodalmi hagyományt idéző, áthidaló szerepének, hanem Ottlik tradícióőrző személyiségének is szólt. Az író a szocialista időkben is változatlanul ragaszkodott az általa hozott polgári, intellektuális értékrendhez, ami mellett egész életén át kitartott. Következetesen végigvitte a hatalomtól való különállást, írásaival azt sugallta, hogy tetteink következményeit mindig vállalnunk kell, ahogyan bensőnk függetlenségét is folyamatosan őriznünk kell. A tájékoztatás szerint ebben az évben az MMA Tamási Áronról és Kodály Zoltánról is készít tablókiállítást.

(mti)

Borító: A tablókiállítás kolozsvári helyszíne, régen (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)