Tanévnyitó a 150 éves Képzőn

Tanévnyitó a 150 éves Képzőn

- 2021. szeptember 17. 8:07

Idén, szeptember 17-én, 150. alkalommal nyitja meg kapuit a diákok előtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A jubileumot az egyetem az egész tanévet átívelő, nagyszabású, színes eseménysorozattal – MKE150 – ünnepli közleménye szerint az intézmény. A tanévet az augusztusban kinevezett új rektor, Erőss István, a vitalitás szellemében nyitja meg.

A nagy múltú, neves intézmény a 2021/2022 tanévben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) idei jubileumi évnyitó ünnepségén az első évesek hagyományos eskütétele előtt köszöntőt mond Erőss István rektor, majd bemutatkoznak az egyetem új vezetői: Szurcsik József általános rektorhelyettes és Orosz Csaba oktatási rektorhelyettes. A jubileumi évforduló kiváló lehetőség, hogy a MKE a 150 éves gazdag művészeti és pedagógiai történetét, eredményeit összegezve, szembenézzen a jövő kihívásaival, és új célokat fogalmazzon meg.

Rudnay Gyula is a Képzőn oktatott (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Erőss István rektor, a 150. jubileumi évnyitó kapcsán kiemelte: „A Magyar Képzőművészeti Egyetem a magyar művészképzés egyik zászlóshajója, a vizuális művészet oktatásának legfontosabb, a képzőművészet valamennyi területét lefedő intézménye. Történetének 150 éve alatt mindvégig igazodási pontként tekintettek rá az egész Kárpát-medencében.” Intézményvezetőként azt vallja, hogy a művészet nem önmagáért létezik, a kortárs képzőművészet valamennyi résztvevőjének vágya és feladata, hogy az alkotások valóban eljussanak a széles nagyközönséghez. Erőss István rektor célja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a jövőben ne egy megközelíthetetlen, szürke vár legyen Budapest és a kortárs magyar képzőművészet szívében, az intézmény kapui minden értelemben megnyíljanak az emberek előtt.

Az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola évkönyve 1910/11. évre (Budapesti Történeti Múzeum CC BY-NC-ND)

Az MKE a jubileumot az egész tanévet átívelő, nagyszabású eseménysorozattal ünnepli. A novemberben kezdődő MKE150 programjai átfogó képet adnak a nagyközönségnek az egyetemen folyó munkáról, melyet a tradíció és a folyamatos megújulás jellemez. Az eseménysorozat három tematikára – oktatás, kortárs képzőművészet, kulturális örökség – épülve mutatja be a közönségnek a Magyar Képzőművészeti Egyetemet. A programsorozatot három nagy reprezentatív kiállítás, interaktív tárlatok, látványos installációk, tematikus épületséták, az impozáns egyetemi gyűjteményt bemutató albumok, archív fotókból álló on-line kalendárium, művészeti időkapuk, hallgatói fesztiválok, konferenciák, előadások, tárlatvezetések is gazdagítják.

Borító: Az intézmény épülete (mke.hu)