Tárlatvezetések a Matisse-kiállításon

Tárlatvezetések a Matisse-kiállításon

- 2022. augusztus 3. 8:09

Tárlatvezetéseket indít a szépművészeti Múzeum a nyár egyik nagy kulturális eseményén, a Henry Matisse – A gondolatok színe című tárlaton.

Az intézmény közleménye szerint Henri Matisse a 20. század egyik legsokoldalúbb művész egyénisége, akinek majd hatvan éves alkotói életművében a grafikák, festmények, papírkivágatok mellett jelentős plasztikai műveket is találunk. A budapesti kiállítás időrendi sorrendben mutatja be Matisse műveit, a csendéleteket és enteriőr-képeket, az aktokat és portrékat, illetve az időskori művész fáradhatatlan alkotókedvvel létrehozott kollázsait.

Itt nézegetheti Matisse műveinek reprodukcióit (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Adattár CC BY-NC-ND)

Matisse elképesztő szorgalommal és kitartással dolgozott az őt érdeklő művészeti problémák megfejtésén, a vonal és a szín kapcsolatának vagy az alak és a tér a viszonyának feltárásán. Művészi kíváncsisága és alázata, kutatásai és ismételt kísérletei révén egy filmszerűen összeolvasható, sorozatokban kibontakozó, rendkívül izgalmas életművet eredményez. A 60 perces tárlatvezetésen az érdeklődők betekintést nyernek a csendes forradalmárnak avagy a színek felszabadítójának is nevezett Henri Matisse minden fontos alkotói periódusába.

Borító: Egy kép és egy látogató a tárlatról (magyarnemzet.hu)