Tartu lett a befutó

Tartu lett a befutó

- 2019. augusztus 30. 10:30

Az észtországi Tartu lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik birtokosa 2024-ben, jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

Meg vagyok róla győződve, hogy a város és a térség képes lesz kihozni a legtöbbet a címből. (…) A látogatók Európából és a világ minden tájáról felfedezhetik Tartut és kulturális értékeit, lehetőségük lesz megtapasztalni kontinensünk kultúráinak sokszínűségét. Remélem, a város kihasználja majd az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket, írta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos. A korábbi megállapodások értelmében 2024-ben Ausztriának, Észtországnak és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás valamelyik tagországának jut a cím.

Észtország részéről Tartu és Narva volt versenyben, a brüsszeli testület tájékoztatása szerint végül előbbi lett a győztes. Ausztriában Bad Ischl, Dornbirn és Sankt Pölten esélyes, közülük hamarosan kiválasztják az egyiket. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a bolgár Plovdiv és az olasz Matera viseli a címet, amelyet magyar város – Pécs – eddig egyszer töltött be 2010-ben, de 2023-ban majd Veszprém következik. Az Európai Bizottság szerint a cím hatásai hosszú távon is érvényesülnek mind kulturális, mind társadalmi és gazdasági téren. Szakértők megállapították, hogy az érintett városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a látogatók száma.

(mti)

Borító: playtech.com