Tiltakozó jegyzék Japánnak egy képregény miatt

Tiltakozó jegyzék Japánnak egy képregény miatt

- 2018. február 26. 11:12

Mongólia diplomáciai úton tiltakozott a japán kormánynál, amiért egy gyermekeknek szánt képregényben tiszteletlenül ábrázolták Dzsingisz kánt, a mongol birodalom megalapítóját.

A tokiói mongol nagykövetség jegyzékben tiltakozott a japán kormánynál, mert a Shogakukan Inc. egy képregénysorozatának márciusi kiadásában egy férfi nemi szervvel a homlokán szerepel a mongol nemzeti identitás szimbólumának számító első mongol nagykán, a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. A jegyzék szerint az ábrázolás híján van a mongol nép iránti tiszteletnek.

A nagykán tetteiről ebben a könyvben is olvashat (MaNDA)
A nagykán tetteiről ebben a könyvben is olvashat (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A kiadó, a Shogakukan Inc. képviselője személyes találkozón kért bocsánatot a mongol nagykövetség ügyvivőjétől. A mangakiadó emellett közleményben követte meg mindazokat, akik tisztelik Dzsingisz kánt. Dzsingisz kán (1162-1227) a mongol törzsek egyesítésével alapította meg a Mongol Birodalmat. Az ázsiai országban nemzeti hősként, a nemzeti önazonosság kifejezőjeként tisztelik, az utóbbi években tapasztalt kultusza azért is erősödött meg, mert a kommunista rendszerben háttérbe szorították alakját.

(mti)

Borító: Dzsingisz ötven méter magas lovasszobra Mongóliában (nyest.hu)