Tízezer embert küldtek akkor munkatáborba

Tízezer embert küldtek akkor munkatáborba

- 2019. november 6. 10:01

A terror minden kommunista diktatúrában megjelenik, jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos keddi budapesti konferencián.

Rétvári Bence azt mondta: nincs kommunista rendszer kényszermunkatáborok nélkül, és minden kommunista országban voltak, akik kiszolgálták a rendszert. Ezeknek az embereknek Rétvári szerint gyengébb volt a magyarságuk, mint a kommunizmusba vetett hitük, éppen úgy, ahogy manapság egyes liberális és baloldali politikusoknak Bukaresttől Brüsszelig fontosabb a választott ideológiájuk, mint Magyarország. Ezek a politikusok a hazájukat gyengítik, a magyarság ellen lépnek fel, mondta a kereszténydemokrata politikus. Rétvári Bence kiemelte: kötelesség emlékhelyeket állítani az 1948 és 1953 között hortobágyi kényszermunkatáborokba kitelepített több mint tízezer embernek. Kijelentette: már nem lehet eltüntetni a Tabánban a hortobágyi kitelepítetteknek állított emlékművet és a kommunizmus áldozatainak óbudai központi emlékművét. A kormány 495 millió forinttal támogatja, hogy a Hortobágyon is létesüljön emlékhely, amelynek feladata, hogy elégtételt adjon az elhurcoltaknak és emlékeztesse a történtekre a fiatalokat. Hozzátette: gyűjtés indul, várják az egykor elhurcoltaktól tárgyi emlékeiket, amelyek a hortobágyi táborokhoz kapcsolódnak. A tárgyakat az emlékhelyen állítják ki.

A kitelepítettek megismerhették a Hortobágy kevésbé romantikus oldalát (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője a rendezvényen azt emelte ki: a felelős emlékezetkultúra kialakításához fontos az egykori rémtettek tudományos vizsgálata és megismertetése az új generációkkal. Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta: nem merülhetnek feledésbe a történtek, az új generációknak is meg kell ismerniük, hogy milyen veszélyekkel fenyegetnek a baloldali diktatúrák. A hortobágyi kényszermunkatáborok emlékhelye című konferenciát a Konrad Adenauer Alapítvány, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezte.

(mti)

Borító: A kitelepítetteket a rizsföldeken is bevetették (mult-kor.hu)