Több mint 30 ezer látogató Ózdon

Több mint 30 ezer látogató Ózdon

- 2018. július 13. 8:27

Két éve nyitotta meg kapuit a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű Ózdon. Két év alatt több mint 30 ezer látogatót vonzottak Ózdra az egész évben színvonalas és gazdag programokat kínáló intézmények.

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által fenntartott Digitális Erőmű ad otthont a Digipédia elnevezésű közoktatást szolgáló rendszer fejlesztésének, amely korszerű pedagógiai módszertani lehetőségeket kínál a tanárok számára, felhasználva a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait, és ezzel párhuzamosan részt vesznek egy módszertani fejlesztési programban is négy iskola partnerségével, melyben a módszertani központ által kialakított metodika szerint folyik a digitális oktatás.

Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszédet mond az ózdi intézmények évfordulóján.
Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszédet mond az ózdi intézmények évfordulóján.

Rendkívül népszerű a Digitális Kárpátmedence kiállítás, valamint a térségben egyedülálló a Digitális Műhely, ahol a virtuális technika vívmányait (VR-szemüveg, okoshomok, hologramok, 3D-szkenner) és a drónozás lehetőségeit próbálhatják ki az érdeklődők. Ez utóbbi különösen vonzó a gyerekek számára. Az Erőmű egész évben számos időszaki kiállításnak és rendszerességgel ismétlődő eseményeknek, rendezvényeknek ad teret.

A Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban tárlatvezetők segítségével a filmösvényen sétálva ismerhetjük meg a magyar filmtörténetet, illetve bepillantást nyerhetünk a visegrádi országok, Csehország, Lengyelország és Szlovákia filmes világába is. A tárlat számos interaktív elemet tartalmaz. A közel 3000 m²-es térben található az ország legnagyobb greenbox lecsúszópályája, amely 10 méter magas és 80 méter hosszú. További érdekessége, hogy a látogató ki is választhatja, milyen hátteret vetítsenek a lecsúszása mögé. A nagycsarnokban élethű filmes díszletek is várják az érdeklődőket. Kiemelt helyet kapott az 56-os utcarészlet és a gyerekek kedvence, egy harckocsi is. A „filmes karaoke”-ban a rendelkezésre álló mini-stúdiókban egy-egy nevezetes filmjelenetben próbálhatják ki színészi képességeiket a látogatók. A tárlatvezetők segítségével az eredeti jelenetek megtekintése után, már könnyedén be lehet állni egy-egy színész helyére. Az elkészült felvételt digitális formában haza is viheti minden lelkes vállalkozó.

Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a befektetett munka megtérül és számon tartják az Ózdon elérhető attrakciókat a térség turisztikai program- és élménykínálatának szempontjából is. A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által üzemeltetett intézmények jövőben is számítanak az általános- és középiskolás fiatalok, a kisgyermekes családok és természetesen az idősebb korosztály érdeklődésére.