Tömegsír Kengyel határában

Tömegsír Kengyel határában

- 2019. augusztus 16. 10:12

Magyar vöröskatonák maradványai kerültek elő Kengyel határában, írta a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) közösségi oldalán.

A HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai (a német VDK képviselőjével közösen) július 30-án és augusztus 1-jén feltárást végeztek Kengyel településtől északra, ugyanis egy halastó kialakítása közben a környéken 1919-ben elesett vöröskatonák maradványai kerültek elő.

A tömegsírból nyolc ember maradványai kerültek elő, a sírban található felszerelési tárgyak és a rendelkezésre álló levéltári források alapján mindannyian a magyar Vörös Hadsereg állományába tartoztak. A további kutatások során két polgári személy, egy férfi és egy gyerek csontjai is előkerültek.

A magyar Vörös Hadsereg alakulatai 1919. július 20-án Szolnok térségben támadást indítottak a román csapatok ellen, azonban a kezdeti sikerek ellenére július 26-án visszavonultak. A magyar vöröskatonák 1919. augusztus 1. és 3. között jelentős veszteségekkel járó védelmi harcok során igyekeztek feltartóztatni a támadó román erőket. A Vörös Hadsereg alakulatai végül visszavonulásra kényszerültek, majd szétszéledtek.

(mti)

Borító: Kengyel képeslapon (Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény CC BY-NC-ND)