Török elől elásott dénárok ezrei Újlengyel határában

Török elől elásott dénárok ezrei Újlengyel határában

- 2021. január 12. 8:31

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) munkatársai régészeti kutatásokat végeztek Újlengyel középkori lelőhelyén 2020 decemberének végén. Ennek során egyedülálló, közel 7000 darabos éremkincsre bukkantak. Ez eddig a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében.

Az FMC közleménye szerint a két napos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy közel 150 darabból álló éremlelet. A decemberi régészeti bejárás során fémkeresővel további érmek után kutattak, azonban a most előkerült kincsleletet az eredeti helytől távolabb találták meg. A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy 1×1 méteres aknát nyitottak meg, ebből került elő az az edény, aminek a hasát szántás közben a pénzekkel együtt kitépte az eke. Pontosabban az eke éppen kettétörte az érmeket tartalmazó edényt, és egy adott irányban húzta el azokat, így követni lehetett a széthúzott, kupacokban heverő pénzeket.

A kincs megtalálásakor készült fotó (FMC)

Újlengyel Budapesttől délkeletre, az M4 és M5 között, Pilis és Dabas magasságában fekvő 1700 fős település: mivel a lelet legkésőbbi veretét 1520-ban keltezték, elrejtését minden bizonnyal az 1526. évi török pusztítással hozhatjuk összefüggésbe. Pontosabban amikor a török had 1526-ban Ibrahim pasa vezetésével már Budáról visszafelé, Szeged irányába haladt. A leletegyüttes közel 7000 darab ezüstpénzből és négy aranyérméből állt: a legkorábbi veret egy Lucius Verus (161–169) római császár idején vert ezüst dénár. A lelet egy tucat aquileiai dénárt, illetve jórészt I. Mátyás (1458–1490), II. Ulászló (1490–1516), valamint II. Lajos (1516-1526) korabeli denárokat és obulusokat tartalmazott. A felszedés során az edény has vonalában egy szövet alatt négy, I. Mátyás (1458–1490) korabeli aranyforint lapult. A mosás során felfigyeltünk egy vatikáni dénárra is, ami II. Pius (1458–1464) pápa pénzkibocsátásából származik, és igen ritka éremnek számít Magyarországon.

II. Ulászló dénárjait is megtalálták (MaNDA)

A leletegyüttes korabeli összértéke körülbelül 74 aranyforinttal lehetett azonos, amin az akkori időben hét lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni.

Borító: Az ezüstdénárokat rejtő cserépedény (FMC)