Tovább készül a Hangos Biblia

Tovább készül a Hangos Biblia

- 2019. április 26. 9:16

Folytatódik a magyar nyelvű Hangos Biblia készítése, a következő hónapokban önkéntesek olvassák föl a teljes ószövetségi szentírás szövegét, tájékoztatott Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa.

A korábban a szegedi kézírásos Biblia másolását is kezdeményező teológus emlékeztetett arra, hogy 2016-ban kezdődött el a Hangos Biblia felvétele. A Kárpát-medencében élő, különböző magyar dialektusban beszélő ötszáz önkéntes háromperces részletekben olvasta fel az egész újszövetségi szentírás szövegét. Az idén tervbe vették a program folytatását: az egyházmegyénként szervezett felolvasó csoportok segítségével, háromperces részletekben a teljes Ószövetségi Szentírás szövegét szeretnék rögzíteni. A program megvalósításához legalább 1641 felolvasóra van szükség, ezért tizenkét városban szerveznek ilyen csoportokat.

Díszes kezdőlap az 1732-es nagyszombati kiadásból (Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár CC BY-NC-ND)

A program befejezése a tervek szerint szeptember 29-én, Szentírás vasárnapján lenne. A három perces részleteket, ahogy az már az újszövetségi szentírás hangzó változatával megtörtént, elérhetővé teszik a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia honlapján. A plébános közölte, a Szentírás évében készült vatikáni felmérés szerint a katolikus hívek tíz százaléka hallgatja és egy százaléka olvassa a Bibliát. A magyar protestáns biblikusok szerint ez az arány az ő híveik körében sem sokkal jobb. Mivel a fiatalok olvasási kultúrája szűkül, érdemes lenne ebbe a programba fokozottan bevonni az egyházi középiskolásokat és a hitoktatókat, akik ezáltal személyes tapasztalatokat szereznének az olvasás élményéről, és egyben a Magyarországon beszélt dialektusokat is rögzítenék.

Nyugat-Európában növekszik az antiszemitizmus, mondta Benyik György, egy ilyen program révén a résztvevők konkrét tapasztalatot szerezhetnek a keresztény Biblia zsidó hátteréről, és csökkenthetnék információhiányukat ebben a témában.

(mti)

Borító: vizsolyibiblia.hu