Tovább kutatják a Delftből való Vermeer titkait

Tovább kutatják a Delftből való Vermeer titkait

- 2020. április 30. 10:15

Új ismereteket tárt fel Johannes Vermeer (1632-1675) holland festőről és munkamódszeréről világhírű festménye, a Leány gyöngy fülbevalóval című alkotás minden eddiginél kiterjedtebb tudományos kutatása.

Közelebb kerültünk a festményhez, mint korábban valaha, mondta Martine Gosselink, a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója. Az intézmény virtuális sajtótájékoztatón mutatta be a kutatás eredményeit. Egy nemzetközi kutatócsoport 2018 márciusában a legújabb szkennerekkel és technológiákkal vizsgálta az 1665 és 1667 között készült alkotást. 1994 óta ez volt a kép második nagy volumenű vizsgálata.

Vermeer titkaira sokan próbáltak rájönni (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A szakértők felfedezték, hogy Vermeer a lány mögé eredetileg egy zöld függönyt festett, mely azonban idővel eltűnt. Röntgensugarak segítségével láthatóvá váltak a lány szempillái is, melyek szabad szemmel nem észrevehetőek. A gyöngy fülbevaló pedig illúzió a múzeum szerint: lebeg, nincs akasztója, mely a fülhöz kapcsolná. A vizsgálatnak köszönhetően először sikerül részletesen leírni Vermeer színpalettáját is.

A rendező megfigyelte, hogy a festő mindig eltakarta a képein szereplő nők lábát (mafab.hu)

A legnagyobb titokra azonban, hogy ki lehet a képen szereplő fiatal nő, egyelőre nem találtak választ a tudósok.

(mti)

Borító: Wikipédia