Trombita harsog, dob pereg három napig Debrecenben

Trombita harsog, dob pereg három napig Debrecenben

- 2018. augusztus 7. 10:06

Huszadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi katonazenekari fesztivált Debrecenben augusztus 9. és 11. között, közölték a szervezők a helyi Kölcsey Központban tartott sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy 1977 óta minden második évben ad otthont a város a hazai és a külföldi katonazenészek találkozójának. Az idén nyolc zenekar, a három magyarországi mellett öt külföldi népesíti majd be Debrecen tereit, a Nagyerdőt és a Főnix csarnokot a hétvégén. Koncertek, látványos zenés felvonulások, térzenék, alaki bemutatók teszik majd emlékezetessé a találkozót – tette hozzá az alpolgármester. Komolay Szabolcs kiemelte: a nemes hagyományt a jövőben is folytatják, és a katonazenekari fesztivál egyik zászlóshajója lesz az Európa Kulturális Fővárosa (KFF) 2023 programoknak, amennyiben Debrecen elnyeri a címet a decemberi szavazáson.

Katonazenekar a Lukács fürdő éttermének és kávéházának épülete előtt 1911-ben (MaNDA)
Katonazenekar a Lukács fürdő éttermének és kávéházának épülete előtt 1911-ben (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A Brüsszelben tartózkodó Ruszin Romulusz dandártábornok, a debreceni 5. számú Bocskai lövészdandár parancsnoka videokonferencia keretében kapcsolódott be a sajtótájékoztatóba. Kiemelte: ahogyan a dandár katonái a külföldi missziós szolgálatban, ugyanúgy a katonazenészek itthon és külföldön is hozzájárulnak a Magyar Honvédség, Magyarország megítéléséhez. A magyar katonazenészek ugyanolyan profik, mint a magyar katonák, fűzte hozzá a tábornok. Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező igazgatója elmondta: az idei fesztiválon a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a debreceni és a szolnoki helyőrségi zenekarok mellett horvát, osztrák, olasz, lengyel és szlovén katonazenészek vesznek részt. A zenekarok hagyományosan bemutatkoznak a belvárosban, de az idén fellépnek a nagyerdei szabadtéri színpadon is, a mindig nagy érdeklődéssel kísért gyepshow-t pedig a Főnix csarnokban tartják.

A huszadik debreceni katonazenekari fesztiválhoz kapcsolódva hétfőn a Kölcsey központban megnyitották a 170 éves a Magyar Honvédség című vándorkiállítást.

(mti)

Borító: Éttermekben is fújták (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)