Tudósítás a Kárpát-medencei könyvtárosok találkozójáról II.

Tudósítás a Kárpát-medencei könyvtárosok találkozójáról II.

- 2018. október 31. 5:30

A második hét – ugyan csak háromnapos volt – nem szűkölködött programokban. Az ösztöndíjasok az Országgyűlés és az Országgyűlési Könyvtár munkájának alaposabb megismerése mellett további patinás könyvtárakba látogattak el, köztük a Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárába vagy a kecskeméti Katona József Városi és Megyei Könyvtárba, és találkoztak a hazai könyvtáros szakma egyik legfontosabb szakemberével, Barátné dr. Hajdu Ágnessel is.

Az Országgyűlés munkájának megismeréséhez fontos előadások hangzottak el a Képviselői Tájékoztatási Központról és a Képviselői Információs Szolgálatról. A Képviselői Irodaházban működő szolgálat a képviselők munkáját segítik információs szolgáltatásokkal, emellett különböző, az Országgyűlés munkája során keletkezett dokumentummal, parlamenti kiadványokkal, jogszabály-gyűjteményekkel, ill. adatbázisokkal.

Az Országgyűlési Könyvtár megismerésének elmélyítését segítette a Gyűjteményszervezési Osztály munkájába történő bevezetés. Zászkaliczky Borbála osztályvezető elsőként a jelenleg 700 ezres állományról és a könyvtár évi ötezres dokumentum-gyarapodásáról ejtett szót. Az OGYK legfontosabb adatbázisa a Bibliográfiai és Szakirodalmi adatbázis, vagyis a könyvtár katalógusa, amely a könyvállomány mellett folyóiratcikkek és tanulmányok rekordjait is tartalmazza – jogi, politikatudományi és történelmi témákban.

A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtára

Az ösztöndíjasok a Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárát is megcsodálhatták, emellett a múzeum kiállításaiból is ízelítőt kaptak. A könyvtár régészeti szakkönyvtár, Közép-Európában az egyik legnagyobb. Korábban a Széchényi Könyvtárnak adtak otthont e termek.

Találkozás Hiller Istvánnal

A továbbiakban lehetőség nyílt találkozni Hiller Istvánnal, az Országgyűlés egyik alelnökével. Az alelnök úr betekintést engedett a dolgozószobájába, ill. hangsúlyozta az Európához tartozás fontosságát, emellett a nyelvtudás kiemelt szerepére is kitért.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke az ELTE BTK-n fogadta a vendégeket. A Magyar Könyvtárosok Egyesületét 1935-ben alapították – levéltárosokkal együtt, ez az egyik legrégebbi magyarországi kulturális szervezet. Az MKE történetének és tevékenységének ismertetése után az Egyesület elnöke kitért rá, hogy a könyvtárosok éves „seregszemléjére”, az évente más-más városban megrendezett MKE Vándorgyűlésre idén 50. alkalommal került sor, Keszthelyen. A találkozó 800 fölötti létszámú szakmabelit mozgat meg.

Találkozás Barátné dr. Hajdu Ágnessel, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökével – Smidt Veronika, CC BY-NC-ND

A Lakiteleki Népfőiskola

A Lakiteleki Népfőiskolán tett látogatás alkalmával Kiss Márta, az Emigrációs Gyűjtemény könyvtárosa tartott rövid bevezetőt, majd körbevezetett a népfőiskola területén. Lezsák Sándor, az Országgyűlés egyik alelnöke beszélt a népfőiskolához kötődő projektekről. Lakitelek egyébként arról híres, hogy 1987-ben és 1988-ban itt zajlottak a rendszer ellen tiltakozó fiatal költők gyűlései, a „lakiteleki találkozók” – Lezsák Sándor házának kertjében. Ezen alkalommal alapították meg a Magyar Demokrata Fórumot, ill. egyesek szerint a rendszerváltás elindításában is szerepük volt.

A Lakiteleki Népfőiskolán – Smidt Veronika, CC BY-NC-ND

A Katona József Városi és Megyei Könyvtár

Egy rövid kecskeméti városnézés után, a Katona József Városi és Megyei Könyvtárban Ramháb Mária, a könyvtár vezetője mutatta be az intézmény működését városi és megyei szinten egyaránt. A Piaristák terén álló könyvtárépület idén 25 esztendős. Átadása idején, 1996-ban hazánk egyik legnagyobb kulturális beruházásának számított. Az intézmény „bababarát könyvtár”, kiemelt figyelmet fordít már a legkisebbek olvasóvá nevelésére; színes programokkal, babaolvasójeggyel, babaszobával várják a csecsemővel érkezőket. A „nagyobbak” könyvigényéről a gazdag gyermekkönyvtári részleg gondoskodik.

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer jóvoltából a megye kistelepüléseinek könyvtárai is újjászülettek, közösségi térként funkcionálnak. A Katona József Könyvtár 2012-ben el is nyerte az év vidékfejlesztő közössége díjat. A könyvtár honlapja virtuális könyvtár és szolgáltató portál is egyben; Kecskemét híres szülötteiről, Katona Józsefről és Kodály Zoltánról külön tudástár böngészhető. A Bács-Kiskun Megyei Népújság és a Petőfi Népe digitalizált formában elérhető a Hungaricana közgyűjteményi portálon.

A Katona József Városi és Megyei Könyvtár gyerekkönyvtárának részlete – Smidt Veronika, CC BY-NC-ND

A hét zárásaként az ösztöndíjasok két napot töltöttek Egerben, ahol többek között a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum tevékenységébe is betekintést kaptak. A továbbiakban sor kerül budapesti köz-, szak- és egyetemi könyvtárak feltérképezésére, és nemzeti könyvtárunk ismeretének elmélyítésére.

A borítóképen az idei ösztöndíjas könyvtárosokból és muzeológusokból álló csoport látható – OGYK, CC BY-NC-ND

A cikkhez kapcsolódik