Tudósítás a Könyvtár, ami összeköt c. programról

Tudósítás a Könyvtár, ami összeköt c. programról

- 2019. október 18. 3:08

A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő ösztöndíjprogram, idén 2019. szeptember 28. és október 26. között zajlik. Intézményünket idén Hegedűs Henriett osztályvezető-helyettes és Tompa Éva szerkesztő képviseli a színes programsorozaton.

Az ösztöndíjprogramnak a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. – korábban Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet néven – előadásaival évek óta aktív részese. 2017-ben Szüts Etele osztályvezető és Hegedűs Henriett osztályvezető-helyettes tartott előadást a MaNDA adatbázis Europeana felé történő adatszolgáltatásáról, az aggregációs tevékenységéről, valamint a 3D digitalizációról. 2018-ban Takács Eszter munkatársunk képviselte intézményünket, idén Hegedűs Henriett osztályvezető-helyettes és Tompa Éva szerkesztő vehet részt a színes programsorozaton.

Az ismerkedéssel, bemutatkozással telt első napok után a könyvtárosok betekintést nyerhettek az Országgyűlési Könyvtár Szakreferensi, Olvasószolgálati és Tartalomszolgáltató, valamint Gyűjteményszervezési Osztályának működésébe. Villám Judit, a Szakreferensi Osztály vezetője, bemutatta a könyvtár páratlan muzeális könyvritkaságait. Az ösztöndíjasok emellett a Hungaricana Közgyűjteményi Portál és az Országház Könyvkiadó kiadványaival is megismerkedtek, valamint alkalmuk nyílt megtekinteni a Parlamenti Múzeum látványos tárlatait is.

A hétvége sem volt eseménytelen, hiszen Kecskeméten jártak az ifjú könyvtárosok, ahol látogatást tettek a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, majd részt vettek az Országos Könyvtári Napok rendezvényén. A program során elültették a Kárpát-medencei könyvtárosok fáját, és örökbe fogadták a Vadasparkban az örvös medvéket, ezt követően pedig különböző gyermekfoglalkozásokba nézhettek bele.

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. munkatársai, Hegedűs Henriett és Tompa Éva az Országgyűlési Könyvtárban (Forrás: Országgyűlési Könyvtár Facebook oldala)
A nyertes nyolc határon túli és két magyarországi pályázó mellett meg kell említenünk az idén is csatlakozó budapesti könyvtárak által delegáltakat, akik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, MTA Könyvtár és Információs Központja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtára, Országgyűlési Könyvtár, Országos Idegennyelvi Könyvtár, valamint intézményünk, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. berkeiből kerültek kiválasztásra.

Ösztöndíjprogram második hetében, amellett, hogy a résztvevők az Országgyűlési Könyvtár munkatársainak mindennapjaiba kóstolhattak bele, lehetőségük nyílt nézőpontjuk kiszélesítésére, hiszen elkezdődött a budapesti intézmény-látogatássorozat. A fiatal könyvtárosok a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Corvinus Egyetem Könyvtára, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársai segítségével a fővárosi múzeumokban, felsőoktatási, szak- és közkönyvtárakban zajló munkafolyamatokba láthattak bele, valamint tájékozódhattak az azokban fellelhető gyűjtemények összetételéről, gyarapításáról.

Az előző héthez hasonlóan a második hét is kirándulással zárult, az ösztöndíjasok Sárospatakon töltöttek két napot, ahol megtekintették a Szent Erzsébet bazilikát, majd ellátogattak a Református Kollégium Nagykönyvtárába és a sárospataki vár kiállítótereibe. A környéken járva nem maradhatott ki a programból a Kazinczy Ferenc egykori lakhelyén, Széphalmon található Magyar Nyelv Múzeuma sem, ahol anyanyelvünk érdekességeivel találkozhattak a résztvevők.

Borítókép: Országgyűlési Könyvtár Facebook oldala