‘Twin it! 3D for Europe’s culture’ záróesemény

‘Twin it! 3D for Europe’s culture’ záróesemény

- 2024. május 22. 9:08

A „Twin it! 3D for Europe’s culture” kampány keretében az Európai Bizottság és az Europeana Initiative arra kérte az Európai Unió tagállamait, hogy válasszanak ki és osszanak meg legalább egy emblematikus és kiváló minőségű 3D modellt a kulturális örökség közös európai adatterében.

Harry Verwayen, Europeana Alapítvány főigazgatójának és Yvo Volman az Európai Bizottság Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóság Adatügyi Igazgatóságának igazgatójának meghívására, részt vettünk az Európai Bizottság brüsszeli főépületében, a Belaymont épületben tartandó „Twin it! 3D for Europe’s culture” kampány csúcspontjának számító, magas szintű eseményén. Az esemény résztvevői európai kulturális miniszterek, az Európai Unió intézményeinek magas szintű delegáltjai, a kulturális szektor európai és nemzeti szintű döntéshozói, az Europeana aggregátorai – így például a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. – valamint válogatott szakértők és innovátorok.

 

twin it gallery
A Twin it! Kulturális örökségi 3D modellek páneurópai gyűjteményének galériája megtekinthető az Europeana honlapján.

Az esemény Prasanna Oommen konferálásával zajlott le, mely során európai kulturális miniszterek mutatták be a kampányhoz kapcsolódóan elkészült és delegált 3D-s örökségelemeket. A miniszterek prezentációi után, az Europeana felületén elérhető galéria segítségével, virtuális térbe helyezve mutatták be az összes kampányhoz kapcsolódó delegált 3D tartalmat. A prezentáció alatt külön megköszönték, hogy minden tagország válaszolt a felhívásra és kijelölt egy, a saját nemzetét méltóképp reprezentáló örökségelemet, így például a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Kulturáért Felelős Államtitkárság Könyvtári és Levéltári Főosztály munkatársaival együttműködésben, a kampányban hivatalos megjelölésre került a Szent Korona, mint a magyar kulturális örökség emblematikus eleme.

A bemutatók után szakmai fórumra került sor a Hallstein teremben, ahol 3D digitalizálási tapasztalatcsere és néhány kiemelt beszámoló után a kampányhoz is kapcsolódó örökségelemek digitalizálási folyamatairól, okairól, céljairól és alternatív felhasználási lehetőségeiről esett szó. Az esemény végén lehetőség nyílt néhány alternatív felhasználási megoldást interaktív 3D-s bemutató keretén belül kötetlenül kipróbálni, így például a katalán kultruális örökség digitalizálását és hozzáférhetővé tételét célzó Giravolt projekt VR szemüveget használó interaktív virtuális tereit és tárgymodelleit, valamint a THE HUNT múzeum látássérültek számára készült tárgymodelljeit és ‘hangoskártyáit’.

Borítókép: Szakmai fórum a Hallstein teremben 2024.05.14-én
Képek forrása: Europeana LinkedIn [2024.05.22.]
Forrás: Commission showcases a pan-European collection of emblematic 3D-digitised cultural heritage assets  [2024.05.22.]

 

A cikkhez kapcsolódik