Új eszközök a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumában

Új eszközök a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumában

- 2022. június 23. 4:39

A DH-LAB a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.-val még tavaly év végén kötött együttműködési megállapodást, többek között annak érdekében, hogy a DH-LAB és Forum Hungaricum együtt dolgozzon a hazai nyílt tudomány elterjesztésén és fejlesztésén, ezzel elősegítve, hogy Magyország az EOSC (European Open Science Cloud) jelentős szereplője lehessen.

A Forum Hungaricum a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) egyik ágazati aggregátora, szakmai jogelődje révén közel 10 éve vesz részt a kulturális örökségünk digitális megőrzésében. Folyamatosan fejleszti és üzemelteti a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot (MaNDA DB), valamint az Europeana által kiállított akkreditáltan megbízható aggregátor tanúsítvány birtokában végzi az páneurópai archívummal kapcsolatos aggregációs kötelezettségvállalásokat.

 

A partneri együttműködés keretein belül a Forum Hungaricum a DH-LAB használatára bocsájtott egy Zeutschel OS 15000 típusú planetáris könyvszkennert és egy Plustek plakátszkennert, amely eszközök a Laboratórium számos projektjét segítik. A szkennerek használatáról a Forum Hungaricum munkatársa, Erdélyi Károly tartott workshopot és bemutatót a Laboratórium munkatársainak.

(Borítókép: Szüts Gergely Etele [Forum Hungaricum] és Palkó Gábor [DH-LAB])
Eredeti cikk : DH-LAB új digitalizáló eszközei

A cikkhez kapcsolódik