Új időkapszula került a bazilika keresztjébe

Új időkapszula került a bazilika keresztjébe

- 2021. október 8. 9:37

Új időkapszulát helyeztek el az esztergomi bazilika 100 méter magasságban található keresztjében csütörtökön a kupola megújítása során.

Török Csaba, az Esztergom-Vári Főszékesegyházi Plébánia kormányzója, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója elmondta, a kapszula tartalmazza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjainak névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és Erdő Péter bíboros emlékiratát.

Régi képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A légmentesen lezárt üveghengerben elhelyezték továbbá az eredeti, 176 évvel ezelőtt elhelyezett kapszulában talált és megsérült irat kézzel készült másolatát. Az üveghengert egy rozsdamentes burokba zárták, amelyet sodronnyal biztosítottak és ellátták Erdő Péter bíboros viaszpecsétjével.

A kupola teteje és az aranygömb (mti)

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az ország legnagyobb templomában a második világháború után rohammunkában csak a legszükségesebb javításokat végezték el, most 13 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy többéves munkával teljes körűen felújítsák az esztergomi bazilikát.

(mti)

Borító: A kapszula elhelyezése (mti)