Új könyv Erdély régi kincseiről

Új könyv Erdély régi kincseiről

- 2019. május 21. 8:49

Pataki János Erdély kincsei – Barangolás csodás tájakon című könyvét szerda este mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A kötet csaknem 800 kép segítségével kalauzolja végig az olvasót Erdély tájain, az ismert nagyvárosok, nevezetességek mellett felkutatva az eldugott természeti látnivalókat, kulturális örökségeket egyaránt, közölte a Fekete Sas kiadó. Az olvasók a kötet segítségével megismerhetik a világ második legnagyobb jégbarlangját vagy a cseppkőképződményeiről híres Medve-barlangot, amelyben tízezer éve kihalt barlangi medvék csontjai találhatók, de a szerző szót ejt a különleges túraútvonalak százairól is, amelyek segítségével szurdokok, vízesések és hegyóriások tucatjait fedezhetik fel a kirándulni vágyók.

Egy kincs a megszámlálhatatlanul sok közül (Déri Múzeum CC BY)

Az épített környezet szépségeire kíváncsiak megismerhetik a gyűjteményből Erdély történelmi várait, templomait is, amelyekhez útmutatást és hasznos tippeket is mellékelt a szerző, aki minden fontos részletre kiterjedő, mégis közvetlen hangvételű útikönyvében helyi legendákkal és érdekességekkel fűszerezi a hasznos tippeket. A szerdai bemutatón a szerzővel Benkei Ildikó, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Fazakas István, a kötetet megjelentető Fekete Sas Könyvkiadó vezetője beszélget, Szilágyi Enikő színművésznő előadásában pedig erdélyi költők versei hangzanak el.

(mti)

Borító: Ezek is a kincsek közül valók (Gróf Esterházy Károly Múzeum CC BY-NC-ND)