Új médialejátszó az Europeana szolgáltatásaiban

Új médialejátszó az Europeana szolgáltatásaiban

- 2020. június 4. 4:29

Az Europeana Media csapata kifejlesztett egy egységes média lejátszó megoldást, hogy bővíteni tudják az audiovizuális tartalmak lehetőségeit a weboldalaikon.

Az Europeana Media lejátszóval az a céljuk, hogy az anyagokat hasznosabbá és relevánsabbá tegyék az Europeana közönsége, a tanárok, a kutatók és diákok számára. A lejátszó az IIIF (International Image Interoperability Framework – Nemzetközi Kép Interoperabilitás Keretrendszer) keretrendszerre épül, mely sztenderd módszert nyújt a képek, hangzó és audiovizuális anyagok leírására és weben történő közzétételére.

Az Europeana Media projektet, az Európai Bizottság CEF Generic Services terve társfinanszírozza. A nyílt forráskódú univerzális lejátszó szolgáltatást olyan partnerekkel dolgozták ki, mint a Luce Cinecittà, Beeld en Geluid, Europeana Alapítvány, TIB, Noterik és ATiT. A lejátszó lehetővé teszi a felhasználók számára a tartalmak egészében vagy részében történő beágyazását külső platformokon, úgymint blogokon, oktatási felületeken. A lejátszóhoz elérhetővé tették a beágyazás és feliratozás opciókat, kezdetben a feliratozási funkció csak a tartalom tulajdonosoknak volt megengedett.

A lejátszó MyEUscreen fiókkal való bejelentkezés után már kipróbálható az EUscreen portálon a Luce Cinecittà videó gyűjteményénél. Már az Europeanán is, minden tartalomszolgáltató hangzó és audiovizuális anyag ezen a lejátszón keresztül streemelhető, de mivel az Europeanán még nincs felhasználói bejelentkezési rendszer, néhány tulajdonság még nem érhető el.

Az alábbi videó részletesen bemutatja a média lejátszó működését és a használatát.

Ha érdeklődik a lejátszó belső részei iránt, megnézheti a programkód alapját az Europeana GitHub-on. Ha szeretne többet megtudni vagy javaslatot tenni, kérem, lépjen kapcsolatba velünk vagy az Euscreen munkatársaival.

A cikkhez kapcsolódik