Új ruhát kap az 1920-tól üzemelő mozi

Új ruhát kap az 1920-tól üzemelő mozi

- 2019. október 9. 9:49

Az év végére befejeződik a százéves szegedi Belvárosi mozi felújítása, a műemlék épület rekonstrukciója 900 millió forintból, uniós támogatással valósul meg, közölte Botka László polgármester.

Botka a sajtóbejáráson elmondta, hogy a beruházás egyik célja a műemlék épület helyreállítása és energetikai korszerűsítése, emellett az újonnan kialakított terekben Magyarországon egyedülálló interaktív kiállítás mutatja be a filmjátszás történetét. A szerkezetépítés és a homlokzat felújítása befejeződött, a munkák 70 százaléka már elkészül, tudatta a polgármester. A beruházás során korszerűsítik a szellőző- és világítási rendszert, hőszigetelést kaptak a külső falak és a tetőfödém, a műemléki adottságok figyelembe vételével felújították a nyílászárókat és elvégzik az akadálymentesítést is. A belső tetőfelületre napelemeket telepítenek. A fejlesztéseknek köszönhetően 45 százalékkal csökken a mozi energiafelhasználása. Az átépítés során helyreállítják a legnagyobb, Zsigmond Vilmos nevét viselő terem falburkolatát, a karzat korábbi faszerkezetét pedig vasbetonra cserélték.

Szeged a mozi fénykorában (Móra Ferenc Múzeum ©Minden jog fenntartva)

Az egykori oldalpáholyok helyén és a pincében kiállítótereket alakítanak ki. Az ezekben tavasszal nyíló tárlat 21. századi technológiák segítségével mutatja majd be a filmtörténet jelenét, múltját és jövőjét, különös tekintettel három szegedi alkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságára. A látogató a belépéstől újabb és újabb élményekkel találkozik, megismerheti majd a filmtörténet fontosabb mérföldköveit és megtapasztalhatja azt a forradalmi átalakulást, amely a virtuális valóság technológiáinak belépésével a mozgóképfogyasztásban zajlik.

1920-ban volt az első vetítés (mti)

A szegedi Belvárosi mozit a mozgófényképszínház alapítására létrehozott részvénytársaság építtette. A vidék akkori legnagyobb mozija Sebestyén Endre szegedi építész tervei alapján 1920 őszére készült el, az első vetítést szeptember 8-án tartották. 1930 nyarán a magyar vidéki filmszínházak közül elsőként a Belvárosi moziban játszottak hangosfilmet. A filmszínházat úgy alakították ki, hogy a vetítések mellett más produkcióknak is otthont adhasson: koncertezett az épületben Bartók Béla, s az 1930-as években felléptek a mozi színpadán az akkoriban induló Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai is.

(mti)

Borító: mti