Új ruhát kapott a Bakáts téri templom is

Új ruhát kapott a Bakáts téri templom is

- 2022. október 3. 7:49

A mise után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében különleges kisugárzású helynek nevezte Ferencvárost és benne a Bakáts téri templomot, ahol több, a katolikus közösség számára meghatározó személyiség nevelkedett vagy szolgált. Kitért arra is, hogy a templomban erősödött meg a kommunizmus évtizedei alatt az akkor még tiltott, földalatti Regnum Marianum […]

A mise után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében különleges kisugárzású helynek nevezte Ferencvárost és benne a Bakáts téri templomot, ahol több, a katolikus közösség számára meghatározó személyiség nevelkedett vagy szolgált. Kitért arra is, hogy a templomban erősödött meg a kommunizmus évtizedei alatt az akkor még tiltott, földalatti Regnum Marianum mozgalom. Soltész Miklós megköszönte a bíborosnak, aki maga is a Bakáts téri templomba járt gyerekként, hogy a sokadik templomfelújításban működtek együtt, valamint köszönetet mondott a templom szolgálatát ellátó Borromeo Szent Károly testvériség missziós papjainak a közösséget építő munkájukért.

A templomot Ybl Miklós tervezte (Forum Hungaricum Nonprofit Kft. CC BY-SA)

Erdő Péter homíliájában kiemelte: egy kerület védőszentjének temploma hagyományosan az egész közösség szíve volt. Erre emlékezünk, és azért imádkozunk és dolgozunk, hogy a megújult templom legyen a kerület szíve és lelki középpontja napjainkban is, fogalmazott a bíboros. Szólt arról is: Assisi Szent Ferenc fontos üzenete, hogy anyagi javainkkal, erőinkkel, egymásért felelősen kell bánni. Az utóbbi években a magyar hívő közösség és a katolikus társadalom többszörösen bebizonyította, hogy képes a nagylelkű, segítő szeretetre. A koronavírus-járvány idején és az ukrajnai háború elől menekülők segítése közben is megmutatkozott, hogy tudunk nagylelkűek lenni, akár a saját anyagi biztonságunk rovására is, fogalmazott Erdő Péter.

Erdő Péter (mti)

Szerinte Ferencváros katolikus közössége is megtalálta a segítő szeretet lehetőségét, példaként említve, hogy a Tömő utcában délutánonként Ukrajnából menekült gyerekeknek tartanak foglalkozásokat, segítve bekapcsolódásukat a magyar iskolai oktatásba. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a megújult templom, amely gyerekkorában számára is sokszor volt az imádkozás, a szentektől való segítségkérés helyszíne a ferencvárosi katolikusok hitéletének, személyes és közösségi életének központja és erőforrása lesz a jövőben is.

A megújult templombelső (mti)

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye háttéranyaga szerint a templom külső és belső felújítása 1,9 milliárd forint kormányzati támogatásból, két ütemben valósult meg. Bővítették az altemplomot, amely talajvíz elleni és hőszigetelést is kapott, valamint megújultak a terei. Helyreállították a homlokzati kő- és téglaburkolatot, azbesztmentesítették és felújították a tetőt. A belső felújítás során új padlóburkolatot kapott a templom, helyreállították a vakolatot, felújították, illetve kicserélték a lakatos- és asztalosszerkezeteket, a nyílászárókat, és restaurátori munkákat is végeztek. Emellett megtörtént a templom komplex építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági felújítása is.

(mti)

Borító: 1,9 milliárdot költöttek rá (Forum Hungaricum Nonprofit Kft. CC BY-SA)