Új ruhát kapott a Kálvária és a Kőfaragó-ház

Új ruhát kapott a Kálvária és a Kőfaragó-ház

- 2022. december 1. 8:49

A tatai önkormányzat kézműves- és ökoturisztikai központtá alakította az 1790-ben épült Kőfaragó-házat, közölte a város polgármestere.

Michl József tájékoztatása szerint a házban kiállításon mutatják be a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítottak ki. Helyet kapott még az épületben egy kávépörkölő- és egy fazekasműhely, valamint egy kisebb vendéglátóegység. A ház felújítása egy nagyobb fejlesztés része, amelyre 518 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást kapott az önkormányzat, ötven millió forintos önrész mellett.

A tatai Kálvária (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Korábban az épület közelében a Kálvária-dombon játszó- és pihenőhelyet hoztak létre, restaurálták a Golgota-szoborcsoportot, és díszkivilágítást kapott az országban egyedülálló söréttorony, amelyet ólomsörét előállítására építettek 1939-ben. A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Esterházyak kőfaragói laktak, évtizedekig romos állapotban volt. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.

(mti)

Borító: Még romos állapotában a tatai Kőfaragó-ház (kofaragohaz.hu)