Új ruhát kapott a szélmalom

Új ruhát kapott a szélmalom

- 2021. április 23. 7:54

Megújult és a tervek szerint nyáron már látogatható lesz a műemlék szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban, közölte a kengyeli polgármesteri hivatal.

A tájékoztatás szerint az 1800-as évek közepén épült műemlék szélmalom, valamint a kúria épülete a kengyeli önkormányzat által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg a Kengyel-Bagimajor turisztikai értékeinek megőrzése elnevezésű projekt részeként. A beruházás részeként kialakítottak egy tanösvényt ismeretterjesztő és tájékozódást segítő táblákkal, valamint parkoló épült. Létesült egy természetfotós labor, valamint madárleshelyek kialakításához szükséges eszközbeszerzések is történtek.

A szélmalom közelről  (Damjanich János Múzeum CC BY-NC-ND)

A projekt kommunikációjáért felelős Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleménye szerint a régi kúria épületében a látogatók kipróbálhatják többek között a cirok alapanyagú kosárfonást, a seprűkészítést és a szőnyegszövés mesterségével is megismerkedhetnek. A szélmalom legalsó szintjén bemutatják a malmok jelentőségét, továbbá a kengyeli malom történetét és működését. A második szinten a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak módját, míg a szélmalom legfelső szintjein lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére.

A szélmalom távolabbról (Damjanich János Múzeum CC BY-NC-ND)

A kunhalmon tett sétán látható a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszer. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont, madárfigyelési lehetőséget kínál. A halastó az őszi vonulásban is kiemelkedő szereppel bír.

(mti)

Borító: A szélmalom színesben (Damjanich János Múzeum CC BY-NC-ND)