Újra színpadon Zilahy Lajos Fatornyokja

Újra színpadon Zilahy Lajos Fatornyokja

- 2020. szeptember 23. 8:30

Zilahy Lajos Fatornyok című színművét mutatja be az Újszínház pénteken; a szülőföld ellenállhatatlan vonzásáról szóló darabot Csiszár Imre állítja színpadra.

A rendező a távirati irodának nyilatkozva kiemelte: Zilahy Lajos a két háború közti magyar drámairodalom egyik legsikeresebb és legtermékenyebb szerzője. Nemcsak drámái, regényei is sikert arattak. Csiszár szerint Zilahy remek emberismerő, fantasztikusan izgalmas jellemek, akiket színpadra állít és nagyon jó szituációérzéke van. Zilahy több művéből is készült film, például a Halálos tavaszból vagy a Valamit visz a vízből. Mint Csiszár Imre rámutatott, ez egyrészt népszerűséget hozott számára, másrészt ő is elkezdte a film dramaturgiáját becsempészni a drámák világába. Ez a Fatornyok című darabjánál is megfigyelhető. A darab három felvonása különböző stílusú, az első felvonás úgy indul, mint egy burleszk, mintha egy komédiára ült volna be a néző. A történet a második részre feszültebbé válik, érezhető, hogy itt mélyebb dolgokról is szó van. A harmadik felvonás szinte egy görög sorstragédia szörnyű légkörében zajlik, míg a végén megoldódnak és derűbe fordulnak a dolgok, és a néző jó érzéssel mehet haza a színházból.

Jelenet a darab 1982-es bemutatójából (Nemzeti Színház – CC BY-NC-ND)

A választás, hogy Zilahy Lajosnak ezt a darabját vegyék elő a sok közül, a rendező szerint nem volt véletlen. A darab a szülőhaza ellenállhatatlan vonzásáról, kitörölhetetlen emlékéről szól, arról, hogy egy otthont, egy hazát elhagyni egy egész életet meghatározó döntés. Ezt a témát a szerző felelősségteljesen veti fel, nem egyoldalúan, nem kioktatva, hanem egy család drámáján belül, emelte ki a rendező. A történet a második világháború előtti nyáron kezdődik, amikor Erdély egy részét épp visszacsatolták Magyarországhoz. A darabbeli férj kap egy jól fizető, nagy karriert ígérő állást Németországban, a feleségnek pedig módja van arra, hogy megvegye a régi szülőházat egy erdélyi kis faluban, innen a Fatornyok címe. Kérdés, hogy együtt megy-e el a család, vagy szétválik, kit választ a gyerek, a jövő hová tart. Mint a rendező hangsúlyozta, a darab nem a politikáról szól, az csak a hátterét adja, az igazi dráma az emberek lelkében játszódik le. A darab ismertetője szerint ezzel a darabbal zárták be 1944-ben a Nemzeti Színházat és az ostrom után 1945-ben, éppen nagy sikere miatt, a Vígszínház ezzel a színművel nyitott.

Jelenet a darab 1982-es bemutatójából (Nemzeti Színház – CC BY-NC-ND)

Az Újszínház előadásában Viczián Ottó, Timkó Eszter, Bánföldi Szilárd, Nagy Zoltán, Vass György, Nemes Vanda, Almási Sándor, Gregor Bernadett és Báhner Péter játszik.

(mti)

Borító: szinhaz.hu