Ünnepi étkezésekről, lakomákról indul sorozat

Ünnepi étkezésekről, lakomákról indul sorozat

- 2020. december 23. 7:56

Az ünnepi étkezésekről, lakomákról indít sorozatot a Magyar Nemzeti Múzeum blogján, Facebook- és Instagram oldalán.

A Nemzeti Múzeum közleményében felteszik a kérdést, hogy mióta része az ünnepi lakoma a kiemelkedő eseményeknek, megszentelt pillanatoknak. A pontos választ nem tudják, de már az őskori közösségek életében is összefonódott a táplálkozás és az együttlét öröme. A történelem során a különleges alkalmakhoz kapcsolódó, gazdagabb, ünnepélyesebb és szertartásosabb étkezés földrésztől, birodalomtól, társadalmi és gazdasági helyzettől, békétől és háborútól függetlenül időről időre megtöri a hétköznapok monotonitását, változatosságot hoz és kijelöli az emberek, családok, közösségek életritmusát.

Legitimista politikusok ünnepi vacsorája a Gellértben (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A múzeum régészei, történészei, művészettörténészei a közlemény szerint a tudás ünnepi asztalát terítik meg, ahol újévig különleges szellemi fogásokat szervíroznak naponta több alkalommal. A válogatásban díszebédek, királyi lakomák, disznótorok, újkor, középkori és őskori edények kerülnek terítékre. Sok más izgalmas téma mellett szóba kerül, mit evett egy ünneplő avar, miként szerveződtek a Kádár-kor protokoll-ebédjei, hogyan írt Zichy Antónia grófnő az ünnepi készülődésről férjének, Batthyány Lajosnak 1848 karácsonyán.

Borító: Ünnepi vacsora a Hotel Pannóniában (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)