Ünnepi programsorozattal készül a 20 éves Terror Háza

Ünnepi programsorozattal készül a 20 éves Terror Háza

- 2022. február 15. 8:11

Ünnepi programsorozattal emlékeznek a Terror Háza Múzeum húsz évvel ezelőtti megnyitására. A jövő heti programok sorában rendhagyó történelemórák, konferencia és koncert is lesz.

Az ünnep szervesen kapcsolódik február 25-höz, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, amikor gyertyagyújtás lesz a hősök falánál. A Terror Háza azért jött létre, nehogy még egyszer előfordulhasson, amit a náci, fasiszta és a kommunista diktatúrák Magyarországon vagy a világon elkövettek, mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy amikor a kommunizmus áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000-ben létrehozta, a volt kommunisták, szocialisták és az SZDSZ által vezényelt ellenállás megpróbálta megakadályozni az intézmény és helyszíne létrejöttét. Az államtitkár megjegyezte: a hétvégén olyan mondatok hangzottak el a baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje szájából, amely nemcsak a múzeum létét és munkáját kérdőjelezi meg, hanem a világon egyre markánsabb veszélyre figyelmeztet: a kommunizmus bűneinek relativizálására.

A nyilasok felfegyverzése (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója kiemelte: az elmúlt húsz évben több mint hétmillió ember, köztük iskolások, fiatalok, külföldiek látogattak a múzeumba. A kiállításból megtanulják, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakad, terrorista természetű, emberellenes volt. A vörös csillag és a nyilaskereszt, illetve a terror felirat kontúrjának felhelyezésével az elevenjébe tapintottunk a balliberális megmondóelitnek, amelyik azt gondolta, hogy egyedül neki van felhatalmazása a múlt értelmezésére. Felmutattuk azokat a hősöket, akik bátrak voltak és az életüket áldozták azért, hogy mi ma itt szabadok legyünk, fűzte hozzá Schmidt Mária. Mint mondta, ez a támadás az elmúlt húsz évben állandó maradt.

A Terror Háza Múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek a Szent István Intézettel közösen, amin Kövér László házelnök is jelen lesz. Szabó László főszervező arról számolt be, hogy február 26-án szombaton ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. Olyan dalok hangzanak el tőlük, amelyek összhangban vannak mindazzal, amit a Terror Háza Múzeum képvisel. Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy a 20. születésnapra készült egy imázsfilm, emellett egy rövid sorozatban az intézményhez köthető személyiségek mondják el a Terror Házával kapcsolatos gondolataikat. A programigazgató felidézte, hogy húsz év alatt nemrég nyílt a 39. időszaki kiállításuk, és több száz konferenciát, kerekasztal-beszélgetés rendeztek az épületben.

(mti)

Borító: A sajtótájékoztató résztvevői (mti)