Utazás a tizenhatos mélyére a PIM munkatársainak felolvasásában

Utazás a tizenhatos mélyére a PIM munkatársainak felolvasásában

- 2020. április 14. 10:56

A Petőfi Irodalmi Múzeum ezer szállal kötődött és kötődik Esterházy Péterhez mind a Digitális Irodalmi Akadémia, mind a korábbi programok, mind a munkatársak személyes kapcsolatai révén, ezért még egy karantén előtti időszámításban elkezdtek a PIM-ben gondolkozni azon, mivel emlékezhetnének meg Esterházy 70. születésnapjáról.

Végül úgy döntöttek, hogy választanak egy művet és közösen felolvassák, az elejétől a végéig. Ahogy írják a közleményben: ugyan nem profi színészek, de a szív segédigéit nem felejtve remélik, élvezhető lesz a végeredmény, amit szeretnének célzottan a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége számára is elérhetővé tenni. Olyan könyvet választottak, ami nem érhető el hangoskönyvben: az Utazás a tizenhatos mélyére című, 2006-ban a Magvető kiadónál megjelent kötetet.

Esterházy egy másik műve emlékezetes kiállítás címe lett (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ CC BY-NC-ND)

Igyekeztek a PIM minden tárából és osztályáról elsősorban olyanokat felkérni, akik ismerték, találkoztak, dolgoztak vele a korábbi években. Végül 39 múzeumi kolléga, kézirat- és művészeti táros, múzeumpedagógus, irodalom-és művészettörténész vállalkozott, hogy egy-egy hosszabb-rövidebb részt felolvasva részt vesz ebben a rendhagyó emlékhagyásban. A hangoskönyvet Esterházy Péter születésnapján, április 14-én teszik közzé a PIM közösségi oldalán, illetve Spotify és YouTube csatornákon.

Borító: