Úti ikon II. János Pál tiszteletére

Úti ikon II. János Pál tiszteletére

- 2020. szeptember 10. 8:41

Úti ikon átadásával és felszentelésével emlékeztek II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulójára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

Számunkra az ikon képbe foglalt imádság, ami ablakot nyit a láthatatlan világra, fogalmazott Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke az ünnepségen. Mint mondta, a Pavel Alekszandrovics Florenszkij orosz ortodox teológustól származó definíció tökéletesen leírja azt, amit egy hívő ember érez, amikor egy megszentelt ikon előtt állva, imádkozó lélekkel kapcsolatot keres Istenével, kérve annak kegyelmét és áldását családjára, országára és nemzetére. A kisebbik kormánypárt politikusa emlékeztetett, az ikon nem messze áll attól a helytől, ahol 1991 augusztusában leszállt a katolikus egyházfőt Máriapócsra szállító katonai helikopter. Latorcai János az évforduló alkalmából csütörtökön kezdődő emlékzarándoklatot megemlítve elmondta, kellenek ilyen megtisztulást hozó események, mert a világ tele van ellentmondással, miközben az emberiség az életnek a századokon megtartó alapját, a keresztényi értékeket sutba vágva egyre többször keveredik tévútra.

Amikor 1991-ben Pécsen járt (Csorba Győző Könyvtár CC BY-NC)

Nemcsak a teljes lelki kiüresedés ez, hanem a minden érték tagadását jelentő nihilizmushoz is vezet, hangoztatta a politikus. Aki szerint ha nem akarunk egy gyökerét és lelkét vesztett országban és kontinensen élni, amelyet a nála virulensebb kultúrák szellemileg és gazdaságilag uralnak, akkor fel kell venni a harcot a hitünk, kultúránk és nemzetünk védelmében. Az eseményen Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszédében arra kereste a választ, miszerint a kétezer éves keresztényi misszió betöltötte-e már a feladatát és rendeltetését. Szerinte a keresztény embereknek nagy a felelőssége, modern korunkat látva soha nem volt ekkora kihívás a keresztény hit és misszió megvallásában és megélésében, mint most.

Az úti ikon (mti)

Kifejtette, az elmúlt két-három évtizedben Németországban a hívek száma 30 millióról 21 millióra, a papok száma 20 ezerről 14 ezer alá csökkent, és a plébániák számában is nagy a visszaesés. Ezzel szemben Oroszországban több mint kétszeresére, 50 millióról 114 millióra nőtt a keresztény hívek száma, az ország lakosságának 82 százaléka kereszténynek tartja magát, illetve csak a moszkvai kormányzóságban környékén 3400-ról 30 ezerre nőtt a parókiák száma. Akkor van jövője a kereszténységnek, ha tüdejének minden lebenyével lélegzik. mondta  Simicskó István, megjegyezve, ebben a folyamatban nagy szerepe volt II. János Pál pápának, A Latorcai-Ujházi Aranka és Monostory Viktória ikonfestőművészek alkotta, a helyi idősotthon előtt felállított műalkotást Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg és szentelte fel.

(mti)

Borító: Az úti ikon felszentelése (mti)