Vajda Lajos és felesége is szerepet kap a Házasság Hetén

Vajda Lajos és felesége is szerepet kap a Házasság Hetén

- 2019. február 8. 12:06

A szentendrei önkormányzat által szervezett Házasság Hetének egyik programján Vajda Lajos ás Vajda Júlia művei között zajlik a beszélgetés a művészházaspár életéről.

Vajda Lajos Világok között című tárlatán a Hatlépés sorozat harmadik estjén, február 17-én, vasárnap Vajda Lajos és Vajda Júlia (1913-1981) kapcsolata, művészeti útja, élete kerül középpontba. Emellett a Vajda Júlia „Mégis legyen kiállítás…” – Vajda Júlia élete és művészete tárlat anyaga is fontos szerepet kap majd. A programon Szabó Noémivel, a kiállítás kurátorával Juhász Anna beszélget. Közreműködik Kecskés Karina és Kaszás Gergő színművész, a zenei aláfestésről Dés László gondoskodik.

Vajda Júlia (1913–1981) pályáját az 1930-as évek közepén, Vajda Lajos, Korniss Dezső, Bálint Endre közvetlen közelségében kezdte, és a hetvenes évek neo-avantgárd fiataljainak lelkes és megbecsült útitársaként fejezte be. Vajda Júlia pályája olyan volt, mint egy szaggatott film: korszakok, törések, nekilendülések követték egymást, a művész mindvégig megőrzött fiatalságából és az idők változásából következő szinte páratlan sokszínűséggel alkotott – áll a program ajánlójában.

Borító: A Vajda házaspár (muzeumicentrum.hu)