Valamennyi fellelhető adatot összegyűjtöttek a Nagy Háború hősi halottjairól

Valamennyi fellelhető adatot összegyűjtöttek a Nagy Háború hősi halottjairól

- 2020. november 4. 10:57

Elérhető keddtől az interneten a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) I. világháborús gyűjteménye.

Az intézmény közlése szerint a Nagy Háború hősi halottainak két adatbázisa három Intézmény: az MNL, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), valamint Budapest Főváros Levéltára (BFL) összefogásával készült el és több mint 1,7 millió adatsort tartalmaz. Az adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltár több mint hatvan egyéb gyűjteményt egyesítő, nemrégiben megújult, látványelemekkel is gazdagított Adatbázisok Online felületén érhető el a https://adatbazisokonline.hu/gyujtemeny/elso-vilaghaboru linken. A gyűjteményt adatvizualizáció, térkép és további tartalmak teszik még érdekesebbé. Az MNL és a HM HIM között még 2015-ben létrejött megállapodásban az intézmények együttesen fogalmazták meg azt a célt, miszerint az elérhető legszélesebb forrásbázison alapuló feltáró munkával össze kell gyűjteni az I. világháborús hősi halottak neveit és a rájuk vonatkozó adatokat. A HM HIM rendelkezésére álló katonai források – elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia hivatalos, korabeli veszteséglistái – alapján az intézmény munkatársai által készített adatbázis több mint 1 millió 500 ezer nevet tartalmaz, amely a hősi halottak mellett magában foglalja a sebesültek és a hadifoglyok neveit is.

A halasi Szabó József is hősi halált halt (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

Az MNL és a munkába 2019 tavaszán bekapcsolódott BFL feladata az volt, hogy polgári vonalról egészítsék ki a katonai vonatkozású iratokban fellelt információkat. Az ott dolgozó munkatársak az intézmények őrizetében lévő, 1914 és 1980 közötti polgári halotti anyakönyvek másodpéldányait tekintették át a jelenlegi országhatár által övezett településeket érintően. Az adatgyűjtéskor a két intézmény munkatársai megközelítőleg 11 ezer 500 anyakönyvi kötetben összesen mintegy tízmillió anyakönyvi bejegyzést vizsgáltak meg, amelynek eredményeként több mint kétszázezer elhunytat azonosítottak be. A projekt megvalósításában (a HM HIM munkatársait, valamint az adatbázis tervezésében, kivitelezésében szerepet vállaló informatikusokat is ideértve) mintegy kétszáz levéltári szakember vett részt. Az oldal készítői a Nagy Háború hősi halottjait érintően valamennyi fellelhető adatot összegyűjtöttek, így a katonai szerepvállalásukra vonatkozó adatok mellett bizonyos életrajzi elemeket is tartalmaz az adatbázis, azaz egy sokrétű és hiánypótló alapkutatás eredményeit böngészhetik mostantól az érdeklődők.

A halasi Szabó László sem tért vissza a Nagy Háborúból(Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Levéltár az I. világháborús veszteségek feldolgozására és publikálására létrehozott szakmai programja keretében teszi most közzé, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatott.

Borító: A halasi Izsák Antal sem ért haza (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)