Van Gogh hatása és Edvard Munch

Van Gogh hatása és Edvard Munch

- 2018. január 24. 8:55

Az amszterdami Van Gogh Múzeumban látható az egyetlen, hollandiai gyűjteményben lévő portré Edvard Munch (1863-1944) norvég expresszionista festőtől, Van Gogh kortársától; a Felix Auerbach portréja című új szerzeményt kedden mutatták be a nyilvánosságnak.

Az ismert német orvost ábrázoló portrét egy meg nem nevezett magángyűjtőtől vásárolta a múzeum, amely a vételár összegét nem árulta el. A festményt napra pontosan az alkotó halálának 74. évfordulóján tették ki a falra az amszterdami múzeumban, amely tavaly rekordot döntő, 2,26 millió látogatóval az egyik legjelentősebb hollandiai látványosság volt. A ritka portrét 1906-ban rendelték Munchtól, amikor a német tudós a Jénai Egyetem professzora volt. A festményen egy magabiztos, határozott tekintetű Auerbach látható, szivarral a kezében, vérvörös háttérrel. Az Auerbachot ábrázoló vászon Munch 20. század elején festett portréinak az egyik legjobbja az amszterdami múzeum restaurátora, Maite van Dijk szerint.

Egy másik portré a norvég festőtől (MaNDA)
Egy másik doktor portréja a norvég festőtől (Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND)

A leginkább A sikoly című festményéről ismert Edvard Munch sok ihletett merített Vincent Van Gogh (1853-1890) műveiből, bár a két festő valószínűleg soha nem is találkozott. Munch 1890 felé fedezhette fel van Gogh munkásságát. Vincent van Gogh óriási hatást gyakorolt művészek egy későbbi nemzedékére, sőt kortársaira, köztük Edvard Munchra, akire nagyon mély benyomást tett van Gogh művészete, mondta a bemutatón Axel Rüger múzeumigazgató. Rüger szerint a nagyon sikerült, nagyon kifejező Auerbach-portréban egyértelműen Vincent van Gogh hatása tükröződik vissza. Van Gogh-hoz hasonlóan Munch is a művészet modernizálására törekedett, és mindketten színes, kifejező módot fejlesztették ki az egyetemes érzelmek ábrázolására, hangsúlyozta az igazgató. Az amszterdami múzeum 2015-ben önálló kiállításon mutatta be a két nagy festő közti párhuzamokat.

(mti)

Borító: Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND