Világhálón a Textúra!

Világhálón a Textúra!

- 2020. november 17. 9:40

Az online térbe költözik a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum Textúra elnevezésű színházi programja, amely november 20-tól tekinthető meg az eszinhaz.hu weboldalon.

A Szépművészeti Múzeum 2020 őszén már hatodik alkalommal rendezte meg a Textúra összművészeti előadássorozatot, amely során képzőművészet, irodalom, színház és zene találkozik egy térben és időben az intézmény falai között, emlékeztet a múzeum közleménye. A program keretében a Szépművészeti évről évre kortárs írókat kér fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló alkotásához. Íróként idén Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna, rendezőként Székely Kriszta, színészként pedig Czakó Julianna, Dankó István, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Péterfy Bori, Szabó Zoltán, Tasnádi Bence és Vizi Dávid vesz részt a projektben.

A Szépművészeti egy azóta eltávolított szoborral (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A produkció célja a szervezők szerint, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítsák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század közönsége számára. Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók “bőrébe bújva” mutatják be az irodalmi alkotásokat és a múzeum műtárgyait. Az előadásokon a nézők egyrészt betekintést nyerhetnek az intézményben dolgozók mindennapjaiba, másrészt megismerhetik személyes történeteiket és gondolataikat. A 120 perces Textúra stream premierjét november 20-án este tartják, ezt követően pedig bármikor letölthető lesz az előadás.

(mti)

Borító: A múzeum régi képeslapon (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)