Világhálóra kerül a prágai nemzeti galéria

Világhálóra kerül a prágai nemzeti galéria

- 2018. január 3. 9:18

Online is megtekinthető lesz a prágai Cseh Nemzeti Galéria gyűjteménye, az első háromszáz műkincs képét ingyenesen már karácsonyra elérhetővé tették a neten.

Az online galéria még januárban megnyílik és hamarosan angol nyelvű változatban is élvezhető majd. A galériában hosszú távon mintegy 400 ezer műalkotás nagy felbontású képét akarják hozzáférhetővé tenni, mondta Tereza Jezkova, a múzeum szóvivője. A hetven évnél régebben készült alkotásoknál nincs gond a szerzői jogokkal, ám a fiatalabb, modern művek esetében az alkotókkal, örököseikkel vagy a jogok tulajdonosaival kell tárgyalni a nagy felbontású képek ingyenes megjelenéséről az online galériában. Ezért egyelőre valószínűleg kis felbontású képek lesznek ezekről az alkotásokról a galéria honlapján.

Jan Matejko művei is felkerülnek a világhálóra (MaNDA)
Jan Matejko művei is felkerülnek a világhálóra (MaNDA)

Jirí Fajt, a galéria igazgatója elmondta: a digitális projekt megvalósítása annak köszönhető, hogy a múzeum évi költségvetését egy decemberi határozattal 250 millió koronáról (3 milliárd forintról) 300 millió koronára (3,6 milliárd forintra) emelték. Az összegből 8 millió koronát (96 millió forintot) használnak fel az online galéria felállítására és oktatóprogramokra.

(mti)

Borító: Jan Matejko: A várnai csata (MaNDA)