Virtuális kiállítások március 15-re

Virtuális kiállítások március 15-re

- 2021. február 25. 1:24

Mire jó egy virtuális kiállítóterem? Például arra, hogy könnyen, gyorsan, mindenki számára hozzáférhetővé váljanak olyan anyagok, amelyek megtekintése ennél jóval bonyolultabb lenne. Nemcsak a járványhelyzet miatt.

A MaNDA adatbázis „a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázis (mandadb.hu) célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele (…).” Ez a gyűjtemény 2013-tól több mint 170 – volt és jelenlegi – partnerintézmény anyagát adja közre digitalizált formában.

„A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Célunk a kiállításokkal az, hogy az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat olyan új kontextusba helyezve mutassuk be, ahogy azok térbeli, jogi vagy formai tulajdonságaik miatt sosem kerülnének egy kiállítótérbe” – olvasható a gyűjtemény honlapján.

Ezúttal három olyan virtuális tárlatra hívjuk fel a figyelmet, amely sokat segíthet a közelgő ünnep előkészületeire. Információs segédletként, illusztrációs anyagként – és természetesen ötletforrásként is remekül használhatók.

Virtuális tárlat március 15-ről

Ez a mini virtuális séta azt mutatja be, hogy a történelmi pesti belváros mely pontjain történtek jelentős események 1848. március 15-én. A különböző helyszínekhez kapcsolódó információk mellett egyéb segédletek (grafika- és fényképreprodukciók) is megtalálhatók az anyagban.

Látható és láthatatlan március 15.

Görgei Artúr-összeállítás

„Áruló? Bűnbak? Élő vértanú? Hadvezér? Tudós? Szinte valamennyi. Görgei Artúr megítélése a mai napig vitákat gerjeszt, de élete során a felsorolt jelzők közül nem akadt olyan, amelyet ne aggattak volna rá” – fogalmazta meg a kapcsolódó virtuális kiállítás bevezetőjének szerzője. Az izgalmas kérdéskört számos, kevéssé ismert dokumentum digitalizált közlésével világítja meg.

“Azelőtt kővel, most virággal akarnak agyonütni” – Görgei Artúr

Barabás Miklós litográfiái

„A fotográfia térhódítása előtt megfizethetőségének és a metszeteknél finomabb, szabadabb, valósághűbb ábrázolásmódjának köszönhetően az 1840-1850-es években a litográfia, a kőrajz vált a portrékészítés legelterjedtebb technikájává, amelynek egyik legjelentősebb hazai képviselője Barabás Miklós (1810-1898) volt, akinek 31 litografált portréját őrzi a Piarista Múzeum Grafikai gyűjteménye.” Köztük található számos március 15-i vonatkozású, jellegzetes ábrázolás is:

  • Vasvári Pál portjéja
  • a Batthyány-kormányról készült litográfia

Kőre rajzolt portrék – Barabás Miklós litográfiái a Piarista Múzeum Grafikai gyűjteményében

 

Az összeállítás a Modern Iskola oktatási szakportálon jelent meg.

Virtuális kiállítások március 15-re

 

Borítókép: Pilvax Kávéház, Budapest – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND