Virtuális séta a Derkó 2020 kiállításon

Virtuális séta a Derkó 2020 kiállításon

- 2020. március 24. 10:06

Az intézmény kényszerű zárva tartása miatt a Műcsarnok elkészítette aktuális kiállításainak virtuális sétáit, ezáltal is próbálnak a látogatók kedvében járni. A kiállításról további információkat a Műcsarnok weboldalán és közösségi média felületein találnak az érdeklődők.

A virtuálisan látogatható kiállítások egyike a Derkó 2020. Derkovits Gyula festő-és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat művészkörökben évtizedek óta Derkónak nevezik. A díjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. Az ösztöndíj összege havi bruttó 200.000 Ft. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el, amely évente 26 művészt díjazhat, sokszor nehéz döntések és komoly viták során. A több mint 180 jelentkező alkotó közül kell kiválasztani, kiknek a pályája ígéretes, vagy kik azok, akiknek merész próbálkozásai, újító ötletei támogatásra érdemesek. A pályáztatás és pályázatkezelés feladatait a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

Az ösztöndíj névadójának egyik munkája (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ CC BY-NC-ND)

Az 1955-ben alapított ösztöndíj fő küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtva a megélhetéshez, hogy a művészek az alkotói folyamatokra koncentrálhassanak. Emellett a Derkó az életpálya során elsőként kapható állami kitüntetés, mely presztízst jelent, sőt, belépőt a nagybetűs művészvilágba, egyfajta „stage pass”-t a pályához. Az ösztöndíj elnyerése felelősség, mind a díjat odaítélő bírák, mind az azt elnyerő művészek részéről. A „derkós” éve(ke)t jól kell tudni használniuk a fiatal művészeknek, hogy elhívatásukat megerősítve, a későbbiek során is a pályán maradva kibontakoztathassák művészetüket. A „derkósokra” felfigyelhetnek a művészettörténészek, a galériatulajdonosok és a gyűjtők, áll a Műcsarnok közleményében.

A virtuális kiállítás itt érhető el: Derkó 2020 | Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása

Borító: Fotó a kiállításról (Műcsarnok)