Visszapillantó tükör: emlékkiállítás Kodolányiról

Visszapillantó tükör: emlékkiállítás Kodolányiról

- 2019. október 7. 9:26

Születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából Kodolányi János-emlékkiállítást és konferenciát rendeznek a Kodolányi János Egyetem budapesti oktatási központjában október 15-én.

A Visszapillantó tükör című emlékkiállítás az író életútjának főbb állomásait, szerteágazó szellemi-eszmei tájékozottságát, kortársaihoz fűződő ambivalens kapcsolatait, valamint írásművészetének visszatérő témáit, motívumait mutatja be a közgyűjteményekben található dokumentumok, a család által rendelkezésre bocsátott fényképek, valamint az író műveiből válogatott szövegek segítségével, írja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közleménye.

Az ifjú Kodolányi (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)

Kodolányi János (1889-1969) a huszadik századi magyar nagyepika egyik meghatározó képviselője volt. Legismertebb művei között vannak történelmi regényei, köztük a IV. Béla uralkodása idején játszódó trilógiája. A kiállítást október 15-én, kedden nyitják meg az egyetem, a PIM és a Kodolányi János Emlékbizottság közös konferenciájával egybekötve.

A konferencián mások mellett Kodolányi Gyula, Bakonyi István és Bertha Zoltán irodalomtörténész; valamint Szentgyörgyi Rudolf nyelvtörténész, Szekér Nóra történész, Biernaczky Szilárd etnológus és Mezey Katalin író ad elő Kodolányi János életművének különböző aspektusairól.

(mti)

Borító: Írótársaival 1942 novemberében (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)