Visszatért Rembrandt Mas-d’Agenais templomába

Visszatért Rembrandt Mas-d’Agenais templomába

- 2022. május 30. 7:06

Hat év után visszatérhetett Rembrandt Krisztus a kereszten című festménye a franciaroszági Mas-d’Agenais templomába, ahonnan átmenetileg biztonsági okok miatt kellett Bordeaux-ba szállítani.

Az 1500 lelkes települést a leggazdagabb francia faluként is emlegetik az önkormányzata tulajdonában lévő Rembrandt-festmény miatt. A képet a németalföldi mester 1631-ben, 25 évesen festette.
A 100 centiméterszer 73 centiméteres alkotást 1804-ben Xavier Duffour, a napóleoni hadsereg kapitánya, a falu szülötte, a falu plébániának adományozta. Egy évszázaddal később, az egyház és állam szétválásakor került a kép a falu tulajdonába. A képet 1918-ban műemlékké minősítették, de csak 1959-ben hitelesítették Rembrandt alkotásaként, amikor a Louvre-beli restaurálásakor előkerült a korábban nem látható híres szignó: RHL, azaz Rembrandt Harmenszoon of Leiden.

Egy könyv a festő életútjáról (MaNDA)

A festményt 2011-ben kölcsönadták a Louvre Rembrandt és Krisztus alakja című kiállítására. A műkincset évtizedeken át egy egyszerű, fából készült szekrényben vagy vitrinben tárolták, mindenféle biztonsági intézkedés nélkül, úgyhogy bárki ellophatta volna, idézte fel Claude Lagarde polgármester. Hat évvel ezelőtt ezért átmenetileg átszállították a bordeaux-i Saint-André székesegyházba. Innen került most vissza az értékes mű Mas-d’Agenais-ba, a falu román stílusú templomába. A város vezetése egy új, ultrabiztonságos vitrint állított fel a festmény tárolására.
A kamerákat, érzékelőket és riasztókat tartalmazó biztonsági rendszer a polgármester szerint is megnyugtatóan biztosítja a kép védelmét. A 90 millió euróra (35 milliárd forintra) becsült festmény ára a Mas-d’Agenais 70 évnyi költségvetésének felel meg.

(mti)

Borító A kép és egy csodálója (msn.com)