Vörös juhar, ginkgo és magnólia költözik a Múzeumkertbe

Vörös juhar, ginkgo és magnólia költözik a Múzeumkertbe

- 2018. január 11. 8:59

Még ebben a hónapban elkezdődhetnek és nyár végéig be is fejeződnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Múzeumkert rekonstrukciós munkálatai, mondta el Varga Benedek főigazgató.

A munkálatok eredményeként megújulnak a közművek és a sétányok, a műemléki főépülethez illeszkedő új burkolatok jönnek létre. 38 életveszélyes, elöregedett fát vágnak ki és 25 nagy méretű új fát ültetnek – hangsúlyozta Rezi Kató Gábor főigazgató-helyettes. Az ültetendő fák között több növényritkaság, vörös juhar, ginkgo, magnólia, is szerepel. Hozzáfűzte: három kilométer új víz- és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, wifi-hálózat és öntözőrendszer épül. Restaurálják a Múzeumkert szobrait, az Arany János-szoborcsoport felújítása március 15-ig elkészül.
A felújítási munkálatok idejére a Múzeumkert egyes részeit szakaszosan lezárják, de a múzeum mindvégig látogatható lesz. A munkafázisokról, a felújítás aktuális állapotáról a Múzeumkert kerítésén kihelyezett információs anyagokban is folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt, mondta Rezi Kató Gábor.

1906-ban már védték a pázsitot (MaNDA)
1906-ban már védték a pázsitot (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

Újságírói kérdésre kitért arra is: a Kertészház tervezett felújítása is túljutott a tervezési és engedélyeztetési fázison, de még nem tudható, hogy nyár végéig elkészülhetnek a kivitelezési munkálatokkal. Szabó Gábor, a Tér-Team kft. vezető tervezője kiemelte: a használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával 10-15 százalékkal nő a zöldfelület aránya a Múzeumkertben. A rekonstrukció célja visszaállítani a történetileg hiteles, eredeti kertstruktúrát, ehhez egy 20. század elejéről fennmaradt térrajzot vettek alapul, tette hozzá a tájépítész.

(mti)

Borító: 1859-es állapotok és a Vendéglő a Két Pisztolyhoz (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)