Wass gróf küldött az aranyaiból a Nemzeti Múzeumba

Wass gróf küldött az aranyaiból a Nemzeti Múzeumba

- 2018. április 12. 7:58

A kaliforniai aranyláz tetőfokán, az 1850-es években verték azt a 3 ritka aranypénzt, amelyet a Numismatic Guaranty Corporation (NGC) most hitelesített. Az érmék a Wass, Molitor& Co. elnevezésű amerikai céghez kötődnek, amely egyik magyar származású tulajdonosa, Wass Sámuel gróf nemcsak az Egyesült Államok pénztörténetébe véste be a nevét, hanem 1855-ben a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteménye számára is küldött belőlük. A pénzek speciális vizsgálatára az NGC müncheni irodájában 2018 tavaszán került sor – közölte a Nemzeti Múzeum.

A kiváló magyar, Wass 1849-ben, a magyar szabadságharc idején érkezett az Egyesült Államokba és 1851-ben költözött Kaliforniába ahol társult Molitor Ágostonnal, akivel együtt hozták létre San Franciscóban a Wass, Molitor & Co. elnevezésű nemesfém-hitelesítő üzemet. A cég egyike volt annak a számos magántulajdonban lévő nemesfém-hitelesítő üzemnek, amelyek pénzt bocsátottak ki az 1850-es évek Kaliforniájában, hogy ezzel kielégítsék az állam kínzó igényét a forgalmi pénzekre.

Wass arany ötvendollárosa (hnm.hu)
Wass arany ötvendollárosa (Magyar Nemzeti Múzeum)

A Wass, Molitor & Co. 1852-ben 5 és 10 dollár címletű pénzeket bocsátott ki, majd 10, 20 és 50 dollárosok verésére került sor 1855-ben – áll a Nemzeti Múzeum közleményében.

Az ötvendolláros hátoldala (hnm.hu)
Az ötvendolláros hátoldala (Magyar Nemzeti Múzeum)

Borító: A Nemzeti Múzeum éjjel (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)