World Gold Winner díjat nyert az ózdi Kultúrgyár Projekt

World Gold Winner díjat nyert az ózdi Kultúrgyár Projekt

- 2019. június 4. 4:11

Magyar siker született a 70. alkalommal megrendezett FIABCI World Prix d’Excellence díjadó gálán. World Gold Winner díjat nyert a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Kultúrgyár Projektje a Heritage Category elnevezésű szekcióban. A FIABCI – Nemzetközi Ingatlanszövetség – által odaítélt díjról a világ ingatlan fejlesztőiből álló nemzetközi zsűri döntött. A rangos elismerést két másik magyar díjazottal együtt sajtótájékoztatón mutatták be.

A 35 országból dolgozó 58 zsűritag döntésében méltatta a Kultúrgyár Projekt társadalmi hasznosságát az épített örökség megóvása, a barnamezős területek revitalizációja, ipari örökségből kulturális közösségi tér létrehozása szempontjából. A 2016-ban átadott Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű épületei nem először kerültek az építész szakma fókuszába. A két intézmény több nemzeti és nemzetközi jelölést tudhat magáénak, 2017-ben Pro Architectura díjjal jutalmazták a tervezői munkát, míg tavaly a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton nyert első díjakat.

Sajtótájékoztató az ezüstérmes Ludovika Campus főépületében

Az elismerést bemutató sajtótájékoztatón Lovas Lajos ügyvezető igazgató elmondta: a World Gold Winner díj kiemelt fontossággal bír a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. számára, mivel a megmérettetésen rangos nemzetközi tervezők és ingatlanfejlesztők reprezentáltak magas színvonalú pályaműveikkel, másrészt a díj elismerése a nemzeti építészeti örökség kulcsfontosságú szerepének a magyar kultúrában. Lovas Lajos kitért arra is, hogy a két intézménynek is szerepe volt abban, hogy Ózd megszabadulhatott az élhetetlen városról szóló előítéletekről. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, az Erőmű és a Filmtörténeti Élménypark is hozza, sőt, túl is teljesíti az előírt látogatószámokat. Lovas végül megemlítette, hogy két új, hasonlóan barnamezős beruházással folytatnák az ózdi építkezést. Ezek pedig remélhetőleg ismét díjazottak lesznek majd.

A sajtótájékoztató résztvevői

Az ózdi projekt bemutatása után Horváth József, a Ludovika Campus főtitkára ismertette a speciális létesítmények kategóriában ezüstérmes épületegyüttest. Végül a Switelsky Magyarország területi igazgatója, Kelemen Zsolt az ipari létesítmények kategóriában második helyezett új szegedi lézerközpont épületeit mutatta be a sajtó képviselőinek.

Lovas Lajos a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója veszi át a A FIABCI World Prix d'Excellence díját
Lovas Lajos ügyvezető igazgató Moszkvában átveszi a rangos elismerést

Az előzmények és a projekt

A 19. század közepén indult ipari fejlesztéseknek hatására alapította meg a Gömöri Vasművelő Egyesület az ózdi vasgyárat. Az Ózdi Kohászati Üzemek 150 éven át működött, míg végül a hajdan prosperáló ipari létesítményt bezárták. A sokáig üresen álló műemlék komplexum néhány évvel ezelőtt megújult, és az egykori gyár helyére a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és az oktatási központként funkcionáló Digitális Erőmű került. Az egykori Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű (RMST) ózdi kohótelepének revitalizációjára 2015-16 során került sor. A Kultúrgyár projekt eredménye az egykori Erőmű épületében létrehozott digitális oktatási központ és kiállítótér (Digitális Erőmű), a Fúvógépházból megvalósított Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, a két épület között kialakított ipartörténeti skanzen, és az egykori gyári iskola ipartörténeti múzeummá alakítása.

A FIABCI World Prix d'Excellence díjazottjai a színpadon
Az összes díjazott a színpadon

Az épületek helyreállításánál fontos szempont volt, hogy öko-kulturális szempontból is megfeleljenek az elvárásoknak. Ennek eredményeképpen jött létre egy olyan intézményi rendszer, amely biztosítja a közoktatás és a közösség kulturális örökségének összekapcsolását, valamint elősegíti az élethosszig tartó tanulás feltételeit. A végeredmény 39 000 m2 szennyezett ipari terület és 15 000 m2 építmény revitalizációja, felújítása lett. A kitűzött és elért építészeti eredmények mellett hangsúlyozni kell azt is, hogy az újonnan nyílt intézményekkel új munkahelyek jöttek létre, illetve a város és a régió egy új turisztikai attrakcióval gazdagodott. Az Ózdon megvalósult barnamezős beruházás az épített örökségvédelem területen is fontos lépést jelent, mert egy erősen pusztuló épületegyüttest állított helyre, ezzel gazdagítva a kulturális örökségüket.

Lovas Lajos a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a FIABCI World Prix d'Excellence díjjal
Lovas Lajos a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a FIABCI World Prix d’Excellence díjjal

A felújítás szempontjai

A felújítási munkák során főszempont volt, hogy az ipari múlttal rendelkező város emblematikus épületeinek megőrzése és felújítása az eredeti dizájn felhasználásával, de a mai kor igényeinek és kihívásainak megfelelően történjen (pl. ipartörténeti tárgyak térelemekként való megjelenítése, vagy őshonos növények alkalmazása a területalakításnál). A projekt során komplett felújítást végeztek a századfordulós gyárépületeken, továbbá megújult a múzeum, a projekt részeként hasznosításra került a patakmeder, mint átjáró, közlekedési útvonal az egyes attrakciók között, és megvalósult a gyár történetét bemutató szabadtéri múzeum az épületek közötti területen. A létrejött épületegyüttes tehát őrzi a kulturális értékeket, gazdaságos, helyspecifikus és környezettudatos.

A Digitális Erőmű a munkálatok előtt

 

A Digitális Erőmű napjainkban

Borító: Az Élménypark és az Erőmű