Zseblámpás kriptatúra a Mágnás Elza-rejtély nyomdokain

Zseblámpás kriptatúra a Mágnás Elza-rejtély nyomdokain

- 2018. szeptember 6. 8:55

Ismét kinyílnak a Kiscelli Múzeum kapui szeptember 9-én, vasárnap: a Kiscelli nap során ezúttal Budapest sötét oldalát fedezhetik fel a látogatók.

A vendégek bejárhatják az egykori kolostor kriptáját, és sok mindent megtudhatnak Kiscell tragikus sorsú egykori úrnőjéről, Mágnás Elzáról: A Mágnás Elza-rejtély nyomdokain címmel épületsétára és zseblámpás kriptatúrára várják a felnőtteket. A tárlatvezetések ebből az alkalomból a kriminalisztikát helyezik fókuszba, és a két háború közti Budapest dzsungel-erkölcseiről is hallhatnak előadást az érdeklődők, olvasható a Kiscelli Múzeum közleményében.

A régi Óbuda kincseit is ide menekítették (MaNDA)
A régi Óbuda kincseit is ide menekítették (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Miről árulkodnak a festmények? címmel tartanak kriminalisztikai tárlatvezetést a Fővárosi Képtár állandó kiállításán, a két világháború közötti bűnös Budapestről pedig Perényi Roland történész tart előadást. A közlemény szerint a szervezők gondoltak az önfeledtebb kikapcsolódásra vágyókra is: a Kiscelli napon a Ledpuppets fény-báb-színházat is vendégül látják, a nyomdászati workshopon egész délután ki lehet próbálni a híres Columbia-nyomdagépet, a kisebbeket pedig a kastély belső udvarán kreatív sarok, a Barangoló óriásszínező és játékos föld alatti séta is várja. Az este zárásaként a bűnös főváros a vásznon is megelevenedik, a Budapest Noir című filmet vetítik az egykori barokk templomtérben.

(mti)

Borító: A templomi kiállítótér (obuda.hu)