A grundtól a cicamászókáig – budapesti játszótér-történelem

- 2023. augusztus 24. 8:18

A grundtól a cicamászókáig – budapesti játszótér-történelem

Soron következő feladványunk kérdései játszótér-történeti körképünkhöz kapcsolódnak. A megfejtéshez korábbi, A grundtól a cicamászókáig – budapesti játszótér-történelem c. virtuális kiállításunk nyújt segítséget, amit a kvíz után találnak.

1. Hogy hívják azt az acélból vagy fából készült játszótéri játékot, melynek neve a céltalan, ismétlődő erőfeszítésekre használt jelképes kifejezés is egyben?

2. Egy 1901-es újságcikk annak lehetőségét latolgatta, hogy helyhiány miatt játszótereket lehetne létesíteni…

3. Ki írta a Pál utcai fiúk című ifjúsági regényt?

4. Mi volt a küzdelmük tárgya a Pál utcai fiúknak?

5. Hol nyílt meg az első játszótér Budapesten 1912-ben?

6. A 19. század végén már felismerték, hogy a diákoknak szükségük van olyan területre, ahol szabadon mozoghatnak. Az új elemi iskolákban egy 1897-es rendelet alapján …. játéktér kellett, hogy rendelkezésre álljon.

7. 1937-ben hány játszótere volt Budapestnek?

8. Az ötvenes években jelentek meg a ….

9. Az 1960-as években a játszótereken is sok változás történt, megjelentek a beton pingpong-asztalok, de különböző mászóállványok és rácsok is. Mire szolgáltak ez utóbbiak?

10. Az európai uniós szabvány törekszik a gyermekek számára a legbiztonságosabb körülményeket biztosítani a játszótereken. Bizonyos játékok…

Ellenőrzés

Eredmény

Segítség: A grundtól a cicamászókáig – budapesti játszótér-történelem című tematikus virtuális kiállításunk a MaNDA adatbázis oldalán.