Ápolástörténet Kossuth Zsuzsannától Andrássy Ilonáig

- 2023. május 17. 12:37

Ápolástörténet Kossuth Zsuzsannától Andrássy Ilonáig

Soron következő feladványunk kérdései az ápolástörténethez és híres ápolónőkhöz kapcsolódnak. A megfejtéshez korábbi Ápolástörténet Kossuth Zsuzsannától Andrássy Ilonáig c. virtuális kiállításunk nyújt segítséget, amit a kvíz után találnak.

1. Betegek gondozását sokáig papok végezték. Híres istápoló rend volt:

2. A hazai ápolástörténet kiemelkedő alakja Kossuth Zsuzsanna. Hol született?

3. Milyen kapcsolatban volt Kossuth Zsuzsanna Kossuth Lajossal?

4. Milyen címet kapott Kossuth Zsuzsanna a szabadságharc idején?

5. Kossuth Zsuzsannát a fegyverletétel után bebörtönözték, de a tárgyaláson az egykori hadifogoly császári tisztek tanúsították, hogy a szabadságharcos honvédekhez hasonló gondos ellátásban részesültek, ezért felmentették. Az osztrák zaklatások azonban nem szűntek meg, ezért emigrálni kényszerült, majd 1854. június 29-én elhunyt. Hol nyugszik?

6. A katonai egészségügy újjászervezése az 1848-49-es szabadságharc idejére tehető. Ebben nagy szerepe volt annak az orvosnak, akinek nevét ma egy Pest vármegyei kórház viseli. Ki volt ő?

7. Florence Nightingale a hadi betegápolásban történt reformok úttörője, egyben az egyik legismertebb ápolónő. Hol született?

8. Melyik háborúban teljesített szolgálatot Florence Nightingale?

9. Ki volt a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója?

10. Az I. világháború során számos arisztokrata nő vállalt ápolónői tevékenységet a Vöröskeresztnél. Többek között gróf Esterházy Pál felesége …

Ellenőrzés

Eredmény

Segítség: Ápolástörténet Kossuth Zsuzsannától Andrássy Ilonáig című tematikus virtuális kiállításunk a MaNDA adatbázis oldalán.