Őszköszöntő almanap Nagykállóban

Őszköszöntő almanap Nagykállóban

- 2022. szeptember 30. 8:05

Az állami gondoskodásban élő gyermeknek szedtek almát politikusok és közéleti szereplők a 4. Őszköszöntő jótékonysági szabolcsi almanap keretében csütörtökön Nagykállóban.

Az esemény megnyitóján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, az alma országos termőterületének hetven százaléka található Szabolcs-Szatmár-Beregben és a mintegy 5500 almatermelőből körülbelül ugyanilyen arányban megyebeliek. Emlékeztetett, ez az év almatermesztés szempontjából sem tekinthető egyszerűnek, az energiaárak, az inputanyagok emelkedése és a nyári aszály próbára tette a hazai gyümölcstermelőket. A legutóbbi kiírás során mintegy kilencszáz hektár almaültetvényre kaptak valamilyen mértékű támogatást a gazdák, mondta el az államtitkár, hangsúlyozva, ilyen nehéz helyzetben továbbra is szükség van összefogásra és közös gondolkodásra a jövő évi jó termés érdekében.

Almát szed az államtitkár (mti)

Román István kormánymegbízott a szervező megyei kormányhivatal képviseletében elmondta, a tavalyi eseményen azt kérték a résztvevőktől, hogy legyenek az almának egyfajta nagykövetei és ez meg is valósult. Részben ennek köszönhetően a szabolcsi alma bekerült a megyei értéktárba, ami előszobája a hungarikummá válásnak, valamint elhárult minden akadály azelőtt, hogy ez a gyümölcs földrajzi eredetvédelem alá kerüljön, tette hozzá a kormánymegbízott. Kitörési lehetősége van a szabolcsi almának a közeli Újfehértón épülő szabolcsi almacentrum révén, a 9 ezer tonnás kapacitású tároló- és feldolgozóüzem a kormány és az Európai Unió támogatásával jövőre készül el, közölte Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

(mti)

Borító: Almafa (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)