A kamera mögött: Skoflek István


- 2019. február 25., 11:44

Skoflek István képein, nemcsak a lelkes lokálpatrióta alakja, hanem a természet- és gyűjtőszeretete is kirajzolódik. Skoflek nem volt hivatásos fotós – ahogy Révhelyi Elemér sem – gyűjteménye pont ezért különleges. Ami Révhelyinek az építészet, az Skofleknek a természet, ami közös az Tata, pár évtized különbséggel. Aktuális válogatásunkban az ő képeit lapozgathatják, hagyatékát a tatai Kuny Domokos Múzeum őrzi, akiknek ezúton is köszönjük, hogy gazdagították adatbázisunkat.

Skoflek István 1934-ben született Felsőgallán, ami ma már Tatabánya része. Az általános iskolát majd a gimnáziumot is itt végezte, később az ELTE biológia–kémia szakán szerzett tanári diplomát. 1957-től 1980-ig a tatai Eötvös József Gimnázium tanára volt. Szeretett városához végig hű maradt, bár hívták Debrecenbe és Budapestre is tanítani. Diaképein a város szinte valamennyi nevezetességét megörökítette, az Esterházy kastélytól a várig, de igazi szenvedélye a természet volt. Elköteleződése már a gimnáziumi évei alatt megmutatkozott, ekkor mintegy 1000 faj szerepelt növénygyűjteményében.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A kamera mögött: Skoflek István

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.