Folytatásos viselettörténet III. – A Gatsby-stílus és a nadrágos dívák


- 2018. május 30., 11:18

Ruhatörténeti tárlatunk harmadik részében ezúttal a húszas-harmincas évek változásait követjük nyomon: az art déco és az egyre népszerűbb filmek hatását a divatra; a háború utáni felszabadultságban táncos estekre járó, kamaszos alkatú, fejpántos lányokat; a simára borotvált arcú, változatos kalapokban feszítő férfiakat, illetve a Magyaros Öltözködési Mozgalom keretében népszerűvé vált népművészeti motívumok és a népviselet által ihletett öltözetek divatját.

Divattörténeti mustránk következő részében a húszas-harmincas évek lányai már dolgoznak és önfeledten szórakoznak; mindkét tevékenység kényelmes ruhát igényelt. Táncos mulatságokon bubifrizurás flapper-lányok járták a charlestont. A női ruhákon megjelentek a férfias jellegek; Marlene Dietrich bebizonyítja, hogy a nadrág is lehet nőies. A szakálltól immár tartózkodó urak ruhatárát öltönyök, csokornyakkendők és változatos fazonú kalapok teszik ki.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Folytatásos viselettörténet III. – A Gatsby-stílus és a nadrágos dívák

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.