Hild József, a reformkor klasszicista mestere


- 2021. december 13., 10:00

A hazánkban élt Hildek Csehországból származtak, a család szinte valamennyi férfi tagja jeleskedett az építőmesterség terén, de kétségtelen, hogy a legismertebb Hild József lett, aki tervezett épületeivel meghatározta a reformkori Pest arculatát, kár, hogy sokukban már nem gyönyörködhetünk. Ezen a héten életművének legjelentősebb alkotásai elevenednek meg.

Hild József édesapja, Hild János a németországi Salesliben, a mai csehországi Zalezlyben született, építészeti tanulmányait Bécsben végezte. 1786-ban, 20 évesen érkezett Pestre Bécsből, hogy Isidor Canevale főpallérja legyen, a súlyos beteg építész helyett ő vezette a lipótvárosi Újépület építését. Fia, Hild József már itt született Pesten, az ifjú gimnáziumi tanulmányait a piaristáknál végezte, később a Bécsi Művészeti Akadémián tanult. A fiatal Hild gyakorlati ismereteinek javát az apja által vezetett építkezéseken sajátította el, 1809-től pedig már hivatalosan is szerepelt apja vállalkozásaiban, az ifjú Hild bizonyosan sokat tanult az apja által vezetett építkezéseken. Édesapja váratlan és korai halálával, mesterremek híján, édesanyja mesterjogán tervezhetett és vált Pest egyik legsikeresebb építészévé.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Hild József, a reformkor klasszicista mestere

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.