Időutazás a Nagykörúton


- 2018. augusztus 6., 10:30

Időnként villamoson tolongva, vagy éttermeiben hűsölve, sietve falatozunk, sokszor késésben, zsúfolt terein, a tömegen átküzdve magunkat, néha dugóban araszolva, de még a 40 fok körüli hőségben kimelegedve sem tudunk úgy átrohanni rajta, hogy ne csodálkoznánk néha rá a különleges palotasorokkal szegélyezett pesti Nagykörútra.

Miért pont ott van, ahol és miért nem máshol, és mi volt a helyén a középkorban? Kérdezhetjük, és kérdéseinkre meglepő válaszokat kapunk. E heti kiállításunkban egy időutazásra invitáljuk önöket a Nagykörúthoz és annak nevezetesebb épületeihez, intézményeihez kapcsolódó történeti áttekintés, korabeli képek, és idézetek segítségével.

Egy építőmérnök grandiózus víziója és néhány vállalkozó túlságosan merész álma egy tervben testet öltve sokakat meggyőz és magával ragad, arra inspirálva őket, hogy tegyenek valamit a megvalósulásáért. A terv, amely szerint egy szedett-vedett földszintes házakkal, istállókkal és műhelyekkel tarkított város kerületeit palotasorokkal szegélyezett közlekedési útvonal kösse össze, amely fellendíti a város fejlődését, részben megvalósul. Ez a pesti Nagykörút inspiráló története.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Időutazás a Nagykörúton

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.