Ki nevet a végén? – Nevetésfilozófiai fejtegetések


- 2018. november 19., 4:22

Aktuális kiállításunkban a nevetésről olvashatnak egy rövid eszmefuttatást – kitekintve a nevetésre mint rituáléra, Vlagyimir Proppra, a húsvéti nevetésre és Nevető Buddhára. Adatbázisunk kuncogó vagy kacagó portréival és csoportképeivel próbálunk mosolyt csalni az arcokra ezeken a komor téli napokon, hiszen a nevetés számos pozitív hatással van az egészségre, naponta többször is gyakoroljuk bátran!

Nevetünk, ha valami humoros dolgot észlelünk, ha felidézünk egy mulatságos eseményt, ha egy boldog pillanat kellős közepében vagyunk, ha élvezünk valamit, ha zavarban vagyunk, ha kínosan érezzük magunkat, vagy ha gúnyosak akarunk lenni. Számos, pozitív és negatív töltetű dolog eredményezhet nevetést, mosolygást, kuncogást. Mivel összetett folyamat, az orvostudománytól kezdve a filozófiáig sokrétűen vizsgálták – ezekből gyűjtöttünk ki néhány érdekességet.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Ki nevet a végén? – Nevetésfilozófiai fejtegetések

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.