Kincses Kolozsvár


- 2022. május 16., 9:30

A „kincses Kolozsvár” kifejezés valószínűleg összefügg azzal, hogy Kolozsvár sokáig az erdélyi ötvösművészet központja volt, de alapvetően a város gazdagságára utal az elnevezés, amely elsősorban az Erdélyi Fejedelemség idején volt használatos. A város sokrétű, gazdag történetének fontosabb eseményeit mi mutathatná be jobban, mint legfontosabb helyszíne és jelképe, a Főtér? Ennek a varázslatos helyszínnek a kialakulását és változásait követhetik nyomon legfrissebb helytörténeti válogatásunkban.

Az itt álló ókori település, Napoca már Traianus császár idején a Római Birodalom része volt, ami a város későbbi elnevezésében fontos szerepet játszott (Cluj Napoca). Középkori magját a kolozsmonostori várral azonosított castrum Clus alkothatta, a település fejlődésének a tatár hadak vetettek véget. A rombolás után az újonnan telepített hospesfalu a Nagypiac – későbbi Főtér – néven ismert terület köré szerveződött, melyet később erődfalakkal erősítettek meg, a település pedig nem sokkal később városi rangot kapott Károly Róberttől.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Kincses Kolozsvár

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.